izložba

Hrvatski fotografi - izložba Luke Mjede


vrijeme: 15.09.2017. - 04.10.2017.
mjesto: Photo Art Gallery Batana Rovinj

U prostoru CVU Photo Art Gallery 'Batana' u Rovinju u petak, 15. rujna 2017. u 20 sati otvara se izložba foto-portreta 'Hrvatski fotografi', fotografa Luke Mjede.  

Odabir je to portreta hrvatskih fotografa koji su tu kao zasebna tematska cjelina izdvojeni iz autorova velikog portretnog ciklusa/projekta „Hrvatski likovni umjetnici“(„Luka i umjetnici“), kojega su sastavni dio. Taj svoj znani projekt Luka Mjeda razvija već više od dvadeset godina, portretirajući hrvatske vizualne umjetnike – i kolege fotografe, u njihovim atelijerima, studijima i radnim prostorima; približavajući umjetnike gledatelju ne samo fizionomijom, nego i ambijentom u kojem stvaraju te asocijacijom na njihove karakteristične motive. Donoseći tako fotografijom uz umjetnikov lik i zabilješku o njegovu pristupu umjetnosti.

Kustosica izložbe i autorica predgovora u katalogu je Višnja Slavica Gabout, koja će izložbu i otvoriti. U tekstu predgovora ona između ostaloga kaže:

„U bogatom stvaralačkom opusu Luke Mjede portret zauzima posebno mjesto. Tretira ga kao autorski promišljenu, naizgled dokumentarnu priču, kojoj pristupa s jedne strane intimistički-blisko, a s druge analitički-konstruktivno. U cjelini, značenjski-višeslojno, jer portret pretvara u koncept, u vizualni diskurs i stvaralačku strategiju; u projekt.(...) Projekt (koji) je osmišljen 1996. godine, tijekom autorovih brojnih suradnji s hrvatskim muzejima i galerijama te kontakata s velikim brojem suvremenih hrvatskih likovnih umjetnika. Tad se rodila ideja da ih fotografira, zajedno s njihovim radovima, u radnim prostorima atelijera, tako stvarajući svoju autorski koncipiranu zbirku/dokumentaciju o umjetnicima i umjetnosti danas.(...) A kako umjetnik portretira kolege fotografe? Portretira ih najčešće u njihovom radnom prostoru – fotografskom studiju, okružene studijskom opremom; ili uz digitalnu opremu i računala – ali i uz knjige. Fotografira ih i u eksterijeru – u dijelu grada ili prirode koji asociraju na njihove karakteristične motive. Nekad ih „hvata“ u krupnom planu i tako približava gledatelju, a nekad se povlači i snima ih „s distance“, uvažavajući u međusobnoj komunikaciji njihovu privatnost i svodeći bliskost na pravu mjeru. Zato neki totali imaju podrazumijevajuću udaljenost onoga koji gleda prema onome koji je gledan. I premda možda nekad očekujemo „približen pogled“ i smjeli total, udaljenost se uglavnom najčešće zaustavlja negdje na pola puta, pa ono što ostaje u konačnici je - tajnovitost. Time cijeli prizor dobiva jedno novo značenje, a ponekad i novu dimenziju.(...) Mjedini portreti traže od promatrača aktivan i sveobuhvatan angažman pri njihovu sagledavanju i interpretiranju te poznavanje nove umjetničke prakse i suvremene umjetnosti. Od likovne kritike bili su zarana iščitani kao „fotografije koje pomiču granice portretnog žanra, jer ne inzistiraju na egzaktnosti ili psihološkom profiliranju, već na komunikaciji, preispitivanju i traženju“. (...).Njima nije primarno prenijeti fizički opis ili karakter osobe koju se portretira, nego portret sagledati u mnogo širem kontekstu; kao autorsku dnevničku zabilješku o umjetnosti i umjetnicima. U slučaju „Hrvatskih fotografa“, kao zabilješku o fotografiji i fotografima – ali i općenito, kao komunikaciju, interakciju i vizualnu zabilješku o vremenu i prostoru.“ (prilagođeno iz predgovora, Višnja Slavica Gabout)

Izložba Hrvatski fotografi moći će se razgledati u Centru vizualnih umjetnosti, Photo Art Gallery „Batana“ Rovinj, Trg brodogradilišta 2, do 4.10.2017., u radno vrijeme galerije. Ulaz na izložbu je slobodan. 

 

(D.H.F., 12.09.2017)

Tagovi: luka mjeda