izložba

Izložba skulptura Mladena Zulima


vrijeme: 11.09.2017. - 20.09.2017.
mjesto: Muzej grada Trogira

Izložba skulptura Mladena Zulima, u organizaciji Združenih artista Trogir, održava se u atriju Muzeja grada Trogira od ponedjeljka, 11. rujna do srijede, 20. rujna 2017. godine.  

Umjetnička ostvarenja Mladena Zulima nemamo priliku često vidjeti u izložbenim prostorima. Od prvog pojavljivanja u javnosti 1993. godine pa do danas, imao je svega šest samostalnih izložbi.  Stoga nas silno veseli umjetnikova nakana da u atriju Muzeja grada Trogira podijeli s publikom dio novih kiparskih nadahnuća.

Iako neveliko po obimu Zulimovo stvaralaštvo uvijek je iznova zanimljivo i donosi nešto novo privlačno gledatelju. To je kiparstvo koje se drži podalje od suvremenih trendova, eksperimentiranja i istraživanja novih medija. I upravo zauzimanje takvog stava daje ovom kiparstvu dozu izvornosti i autentičnosti. Nastalo u  samozatajnosti segetskog ateliera, u bliskom okruženju s Prirodom, ono je čvrsto ukorijenjeno u dvijema premisama: Mediteranu i drvu. Inventar Zulimovih motiva (usamljena crkvica, čempres, propupali šipak, brod...) iznikao je iz okrilja neiscrpnog mediteranskog vrela , utjelovljen u podatnosti maslinovog drva. A drvo, samo po sebi, bremenito je značenjima. Ono nas prati od kolijevke pa do lijesa, od kuće do broda, kroz Drvo Križa spoznajemo patnju i nalazimo utjehu...   

Intuitivno i strpljivo gradeći formu, slažući dio po dio materijala, kipar dolazi do značeće cjeline. Komadi drveta, posebno oni akcentirani bojom, nose u sebi ritam građen od asocijacije, kontrasta, lomova i ravnoteže pa se pojedine skulpture doimaju kao da prirodno rastu. Mladenove crkvice i stabla zrače intimom, oni su poput osobnih relikvija koji svojim oblikom i suptilnom epidermom pozivaju na dodir, na sudjelovanje više čula... Stoga nije pretjerano kazati da su Mladenove skulpture melem za oči i dušu. To je svijet u kojem svaka senzibilna duša može prepoznati dio sebe i sudjelovati u vječnoj ljepoti umjetničke kreacije... na radost autora i gledatelja, napisala je Daniela Kontić - Strojan u predgovoru izložbi.
 
Mladen Zulim rođen je 1955. godine u Trogiru. Diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu 1980. godine. Ovo mu je sedma sasmostalna izložba, treća u Muzeju grada Trogira.

(D.H.F., 12.09.2017)

Tagovi: mladen zulim