Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje konzervatorsko-restauratorskih radova na oltaru župne crkve Uznesenja BDM u Vrbniku

Hrvatski restauratorski zavod najavljuje predstavljanje konzervatorsko-restauratorskih radova na središnjem dijelu glavnog oltara župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Vrbniku, koje će se održati 18. listopada 2019. godine, u 19 sati, u župnoj crkvi Uznesenja BDM u Vrbniku.
vrijeme: 18.10.2019.
mjesto: Vrbnik, župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije
url: http://www.h-r-z.hr/

Ukratko o radovima

Vrbnička župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije spominje se prvi put u 14. stoljeću kao dvoranska građevina, dok je Agostino Valier 1579. godine spominje kao trobrodnu crkvu manjih dimenzija. O njezinu bogatom historijatu svjedoče i brojni glagoljski natpisi sačuvani in situ, prema kojima je poznato da je 1585. godine počela velika obnova crkve te da je 1592. godine izgrađeno novo svetište.
Polikromirani, pozlaćeni i rezbareni glavni oltar Uznesenja Blažene Djevice Marije (719 x 775 x 60 cm) sastoji se od središnjeg dijela venecijanske provenijencije s kraja 16. i početka 17. stoljeća te bočnih dvokatnih krila, mogući rad lokalne radionice sredine 17. stoljeća.
Cjeloviti konzervatorsko-restauratorski radovi počeli su 2012. godine u Restauratorskom odjelu Rijeka Hrvatskog restauratorskog zavoda, a izvedeni su u fazama zbog složene konstrukcije i dimenzija oltara.
Radovi na obnovi ove iznimne umjetnine nastavljaju se na bočnim krilima, a okrunjeni su montažom središnjeg dijela oltara u svetište crkve čime je lokalnoj zajednici, koja je uz Ministarstvo kulture RH i Krčku biskupiju sufinancirala projekt obnove, vraćen dio ovog iznimnog, vjerskog, tradicijskog i kulturološkog toposa.



Program
19:00 pozdravna riječ mons. Ivan Brnić, župnik i dr. sc. Tajana Pleše, ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda
19:10 predavanje „Povijesno-umjetnička analiza vrbničkog oltara“, izv. prof. dr. sc. Damir Tulić, Odsjek za povijest umjetnosti, Filozofski fakultet u Rijeci, Sveučilište u Rijeci
19:25 predavanje „Konzervatorsko-restauratorski radovi na središnjem dijelu glavnog oltara Uznesenja Blažene Djevice Marije“, viši konzervator-restaurator Nevena Krstulović, Restauratorski odjel Rijeka, Hrvatski restauratorski zavod