Preskočite na glavni sadržaj

'Muževi i žene' Woodyja Allena premijerno u INK-u

Premijera predstave 'Muževi i žene' autora Woodyja Allena, u režiji Tonija Cafiera i produkciji Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula, održat će se u četvrtak, 17. listopada, s početkom u 20 sati.
vrijeme: 17.10.2019. 20 h
mjesto: Pula; INK - Gradsko kazalište Pula, Laginjina 5
url: http://www.ink.hr/index.php?id=1075
prijevod: Ingrid Damiani Einwalter

režija i adaptacija: Toni Cafiero

 

igraju: Valter Roša, Lara Živolić, Luka Mihovilović, Mada Peršić, Gala Nikolić, Matino Antunović

 

"Život ne oponaša umjetnost, već loš televizijski program."; to je samo jedna briljantna rečenica velikoga Woodyja, od mnogih koje možemo pronaći u ovoj kazališnoj preradbi jednog od njegovih najuspjelijih filmova. "Prije nego odemo na večeru želimo vam nešto reći: Jack i ja se rastajemo."; ta je rečenica, pak, okidač i ona pokreće lavinu koja će dobro protresti naoko čvrste temelje bračnoga života glavnih likova. Muževi i žene urnebesno i nemilosrdno seciraju raskol bračnih odnosa, poteškoće i frustracije kao odraz našega vremena.

 

Mnogi se dobro sjećaju legendarnog Allenova filma, što će nekima biti poticaj da pogledaju predstavu, dok drugima baš to možda bude prepreka, jer ta pronicljiva i oštra analiza odnosa u braku povlači sa sobom rizik vlastita bolnog prepoznavanja: koliko se toga gura pod tepih, do kojeg se stupnja razvija sposobnost izbjegavanja samoće, kako seks lagano ali sigurno hlapi a da o tome nitko ne izusti ni riječi... Ukratko, to je tekst koji progovara o problemima bračnog para "u sridu", o onome što nazivamo ljubav, koju nakon nekoga vremena, kad trpljenje i laž postaju svakodnevica, ni sami više ne znamo kako je nazivati...

 

Završimo replikom jednoga lika: "Nevjerojatno, ali ignorirati problem je učinkovito… I nemojte se smijati, jer mnogi od vas znaju vrlo dobro o čemu govorim."

 

Toni Cafiero, redatelj