Preskočite na glavni sadržaj

Večer animacije: Nadrealni prostori Jana Švankmajera

U svijetu animiranog filma jedno je autorsko ime već šesto desetljeće simbol prepoznatljive sinergije rafiniranosti zamisli, poetičnosti volumena i osobitog korištenja prostora. Riječ je o jednom od najvećih autora animiranog filma današnjice, češkom redatelju i likovnom umjetniku Janu Švankmajeru. Na Večeri animacije, 16. listopada, prikazuje se šest filmova nastalih od 1972. do 1992. godine.
vrijeme: 16.10.2019. 19 h
mjesto: Zagreb; Kino Tuškanac, Tuškanac 1
url: https://www.facebook.com/asifa.croatia/
Povodom njegova 85. rođendana te 55 godina premijere prvoga filmskog djela Posljednji trik iz 1964., posjetitelji Večeri animacije u zagrebačkom kinu Tuškanac mogu vidjeti redateljeve izabrane radove koji se prikazuju u sklopu tradicionalnoga Tjedna češkog filma.

 

Jan Švankmajer rođen je 4. rujna 1934. u Pragu. Od malena fasciniran ljepotom i mogućnostima kazališta lutaka, školovao se na kazališnom odjelu Srednje škole za primijenjenu umjetnost te na studiju scenografije i lutkarske režije na Kazališnoj akademiji. Umjetnički se profilirajući u teatru Laterna magica, eksperimentirao je različitim filmskim tehnikama realiziravši 1964. svoj prvi film Posljednji trik, a već je sljedeće godine osvojio nagradu na Međunarodnom filmskom festivalu u Cannesu za svoj rad Johann Sebastian Bach: Fantazija u g-molu. Sljedeća tri desetljeća realizira niz iznimnih kratkometražnih ostvarenja osvajajući priznanja na najprestižnijim svjetskim filmskim festivalima u Annecyju, Berlinu i Montrealu. Krajem 1980.-ih počinje režirati također hvaljene i nagrađivane dugometražne filmove (Alice, Faust), do sada njih sedam.   

 

Po mnogo čemu jedinstven ne samo kao redatelj nego i kao stvaratelj posve novih filmskih svjetova, uvijek kroz prožimanje opijajuće nestvarnog i opipljivo zbiljskog, čudesno animiranog i začudno zaigranog te vedrog i duhovitog s jedne i mračnog i upozoravajućeg s druge strane, Jan Švankmajer nadahnuće je pronalazio u umjetnosti nadrealizma te postao njezinim prvakom u animiranom filmu. Poznat po svom magičnom korištenju lutaka te lucidnom spoju slojevitih ideja i tehnika njihova prenošenja u filmsku umjetnost, Jan Švankmajer svoje je ime i svoju matičnu kinematografiju trajno unio u svjetsku umjetničku baštinu. Stoga je 2000. na zagrebačkom Animafestu dobio Nagradu za životno djelo.     


Prikazuje se šest filmova Jana Švankmajera nastalih od 1972. do 1992. godine:

Leonardov dnevnik (Leonardův deník), 1972., 11 min,

Mogućnosti dijaloga (Možnosti dialogu), 1982., 14 min,

Klatno, jama i nada (Kyvadlo, jáma a naděje), 1983., 15 min,

Tama, svjetlost, tama (Tma, světlo, tma), 1989., 8 min,

Smrt staljinizma u Češkoj (Konec stalinismu v Čechách), 1990., 10 min,

Hrana (Jídlo), 1992., 17 min.

 

Projekcija traje 75 minuta, filmovi su bez dijaloga.

Cijena ulaznice 20 kuna, za članove kina Tuškanac 10 kuna, a za članove ASIFA-e Hrvatske uz najavu do 14. 10. 2019. ulaz je besplatan.

 

Program nastaje u organizaciji ASIFA-e Hrvatske, kina Tuškanac i Hrvatskog filmskog saveza, a sufinanciraju ga Hrvatski audiovizualni centar i Društvo hrvatskih filmskih redatelja.