Preskočite na glavni sadržaj

Festival Jazz.hr/jesen od 17. do 19. listopada u Muzičkoj akademiji

Novo izdanje festivala Jazz.hr/jesen održat će se od 17. do 19. listopada na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a novi niz ponajvećih imena svjetske jazz scene koji će se ove godine predstaviti zagrebačkoj publici otvorit će poljski jazz pijanist, producent i skladatelj filmske glazbe Leszek Moždžer.
vrijeme: 17.10.2019.
mjesto: Zagreb, Muzička akademija
url: http://www.jazz.hr/

Izniman pijanist, skladatelj i producent, Leszek Możdżer smatra se najvećim otkrićem novijeg poljskog jazza. Tijekom svoje impresivne karijere snimio je preko 100 albuma.

Rođen je 1971. godine, a klavir svira od svoje pete godine. Nakon što je 1992. pobijedio na međunarodnom natjecanju Jazz Juniors, čitatelji Jazz Foruma proglasili su ga najperspektivnijim glazbenikom godine 1993. i 1994. te najboljim jazz pijanistom tijekom niza godina, a bio je proglašavanan i najboljim poljskim jazz glazbenikom.

Nastupao je i snimao s mnogim međunarodno priznatim glazbenicima među kojima su Pat Metheny, Arthur Blythe, Buster Williams, Billy Harper, Joe Lovano, Archie Shepp, David Liebman, Lester Bowie, Marcus Miller, John Scofield, Steve Swallow i Eddie Daniels, a redovno surađuje i s Janom Kaczmarekom, poljskim skladateljem s adresom u LA-u s kojim sklada glazbu za 20th Century Fox i Miramax.

Od 2011. Leszek Możdżer je umjetnički voditelj glazbenog festivala Enter Music Festival koji se svake godine održava u Poznanju, na obali jezera Strzeszyńskim.

U Zagreb 18. listopada stiže i virtuozni harfist Edmar Castaneda, "čarobnjak harfe" kolumbijskog podrijetla koji harfu predstavlja kroz autentičan jazz izraz koji se napaja iz različitih stilova, a kroz mnoštvo impozantnih suradnji inovira i potiče kreativnost. Cijenjen je kao glazbeni majstor dinamična duha koji vješto kolorira te spaja gotovo nevjerojatne ritmičke figure, slojevite, nijansirane akorde, zbog čega ga uspoređuju s najslavnijim flamenco gitaristima.

Rođen 1978. godine u Bogoti, harfu je otkrio još kao tinejdžer dok je u Kolumbiji svirao folklor. Jazz je otkrio ubrzo nakon što se s ocem preselio u New York, a odmah ga je fascinirala sloboda i sofisticirani zvuk jazza. U društvo jazza uveo ga je Paquito D'Riviera, koji je prepoznao Castanedinu strast za glazbom i očaravajući talent.

"Još od onda, Castaneda je osvojio pozornice ne samo SAD-a već i čitavog svijeta, a na glasu je kao jedan od najinovativnijih glazbenika svih vremena", stoji u najavi. Tijekom dugogodišnje karijere surađivao je s vrhunskim glazbenicima raznih žanrova: Hiromi, Johnom Scofieldom, Gonzalom Rubalcabom, Marcusom Millerom, Stingom, Joeom Lockeom, Rickijem Leeom Jonesom, The Yellowjacketsima, Pacom De Luciom, Johnom Patituccijem, Ivanom Linsom i svojim mentorom Paquitom D'Riverom.

Festival Jazz.hr/jesen zatvorit će 19. listopada u Dvorani Blagoje Bersa Muzičke akademije ZZ Quartet hrvatskog gitarista Ratka Zjače. ZZ Quartet opisuju jazz, moderna klasika, svjetska glazba i slobodna improvizacija. Njihova glazba s jedne strane je klasična, a u isto vrijeme pomiče granice moderne improvizacije.

"Ratko Zjaca, Simone Zanchini, Adam Nussbaum i Martin Gjakonovski grupa su glazbenika koja ima jedinstvenu glazbenu viziju te se poigravaju s brojnim žanrovima, dok u isto vrijeme zadržavaju individualan pristup i visoku kvalitetu svoje glazbe koja se proteže od intimnosti do jakog intenziteta", stoji u najavi.

Zjača, koji desetljećima živi i djeluje u Nizozemskoj, dobitnik je HDS-ove nagrade “Miroslav Sedak Benčić” za 2018. godinu za autorsko stvaralaštvo na području jazz glazbe. Dobio ju je za 25 godina skladateljske i diskografske karijere. Nagrada će mu biti uručena 19. listopada u sklopu festivala Jazz.hr/jesen.

Od samog početka na njegovim su izdanjima bile zastupljene autorske skladbe. Do sad ih je dokumentirao pedesetak, pa tako i sa ZZ Quartetom s kojim će nastupiti u Zagrebu.

Nadahnuća za stvaranje crpi iz mnogobrojnih putovanja diljem svijeta te proučavanja i strastvenog uživanja u raznim umjetnostima, književnosti, slikarstvu, kazalištu, kinematografiji. Njegove skladbe odaju prepoznatljiv rukopis koji se temelji na otvorenosti prema svim umjetničkim formama, prijateljstvima, duhovnom uzdizanju, disciplini i predanom radu, te prije svega na zdravoj tradiciji jazz glazbe.

"Njegova je gitaristička vještina neupitna, a djela odišu posebnim ugođajem, daškom nostalgije, pričaju priče, pobuđuju maštarije. Zato ih vole svirati legende jazza, glazbenici koji su ih s njim snimili, među ostalima Reggie Workman, Al Foster, John Patitucci, Steve Gadd, Adam Nussbaum, Miroslav Vitous i Randy Brecker", poručuju organizatori. (Hina)