Preskočite na glavni sadržaj

Svečana 400. izvedba predstave ''SHAKEspeare na EXit'' 18. listopada

Hit predstava Teatra Exit, 'SHAKEspeare na EXit' redatelja Matka Raguža, u kojoj trojica glumaca u manje od dva sata na sceni izvode duhovitu interpretaciju presjeka kompletnoga Shakespearova opusa, imat će u petak, 18. listopada, svoju svečanu 400. izvedbu.
vrijeme: 18.10.2019.
mjesto: Zagreb; Teatar Exit, Ilica 208
url: https://teatarexit.hr/
Predstava "SHAKEspeare na EXit" nastoji zgusnuti na jednome mjestu Shakespeareov opus, koristeći lik i djelo velikog barda, bujicu njegovih dramskih karaktera i radnji kao materijal i mjesto polaska iz kojeg se izmišlja glumačka igra.
 
"Shakespeare je napisao 37 komada, od čega deset povijesnih drama i 18 komedija. Osmislio je i napisao 1222 lika. Svaki od 37 komada postavljen pojedinačno na scenu traje, zavisno od kraćenja, između 3 i 5 sati. Dakle, 37 x 4 sata (prosječno) iznosi 148 sati", stoji u najavi. Sve to trojica glumaca u predstavi zgusnula su u manje od dva sata.
 
"U početku postojala je stanovita želja da se, poput ranije poznatih kazališnih primjera, obuhvate svi Shakespeareovi dramski tekstovi kroz određeni broj scenskih krokija. Taj revijalni nazivnik se malo-pomalo transformirao u potrebu da se u Shakespeareu zaustavljamo upravo na mjestima koja lakše isklizavaju iz povijesnih odrednica i uklizavaju u kontekst svakodnevice naših glavnih junaka", stoji u najavi.
 
Predstava je premijerno izvedena 18. ožujka 2006. godine. U prvih 300. izvedbi uz Marka Makovičića i Živka Anočića igrao je Jerko Marčić, kojeg je kasnije zamijenio Saša Anočić.
 
Dramaturgiju je napravila Pavlica Bajsić, scenski pokret oblikovala Ksenija Zec, a kostime osmislila Đenisa Pecotić.
 
Predstava je osvojila brojne nagrade, među kojima Nagradu Zlatni smijeh - posebno priznanje na 30. Danima satire za iznimnu uigranost i virtuoznost glumačke igre Živka Anočića, Marka Makovičića i Jerka Marčića te Nagradu hrvatskog glumišta 2006. za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina - drama - u kategoriji najbolje muške uloge Jerku Marčiću, Marku Makovičiću i Živku Anočiću.
 
"Upoznajte Romea i Juliju, Hamleta, Ofeliju, Macbetha i njegovu krvavu Lady, Antonija i Kleopatru, Mletačkog trgovca, Tita Andronika, Kralja Leara, Richarda III., Henrika VIII. i mnoge druge, kakve ih još nikada niste vidjeli", poručuju iz Exita.
 
Osim 18. listopada, predstava je na reperotaru 7. i 13. studenog. (Hina)