Preskočite na glavni sadržaj

Prvo izdanje festivala fantastike i stripa u slovenskom dvorcu Ormožu

Prvi Grossmannov festival fantastike i stripa održava se od 18. do 20. listopada u drevnom slovenskom dvorcu Ormožu, s besplatnim programom filmova, predavanja, radionica, igraonica i tribina, a u velikom dijelu programa sudjeluju i hrvatski predstavnici.
vrijeme: 18.10.2019.
mjesto: Slovenija
url: https://www.facebook.com/Grossmann-Fantasy-SciFi-and-Comics-Festival-120285432705090/

Kako je najavljeno, uz gostovanja uglednih pisaca i autora "pod mističnim i pitoresknim brežuljcima vinorodnog Jeruzalema, u dvorcu Ormož čija povijest seže u 13. stoljeće", u središtu programa su Herbertova "Dina" i njezine filmske adaptacije, George R. R. Martin, Alan Ford, sovjetski SF film, kostimi Tajane Štasni.


Iz Hrvatske na festivalu sudjeluju Milena Benini, Aleksandar Žiljak, Marko Fančović, Davorin Horak, Tomislav Brlek i Željko Luketić.


Za petak su najavljeni, među ostalim, razgovori i potpisivanja s ilustratorom i strip-majstorom Ivicom Stevanovićem, slovenskim crtačem stripova Zoranom Smiljanićem te mladim autorom Izarom Lunačekom.


Kao najveća atrakcija prvog dana ističe se program "Alan Ford - strip uživo" koji u povodu 50. godišnjice proslavljenog stripa izvodi ljubljanski Radio Študent s javnim čitanjem kultnog djela, uz videoprojekciju i zvučne efekte koji otkrivaju osobne biografije članova grupe TNT iz vremena prije slavne Cvjećarnice.


Iste se večeri u podrumima dvorca održava kviz i karaoke te pojekcija finskog superherojskog filma "Rendel".


Dan posvećen Herbertovoj "Dini"


Subotom, u čijem će se jutarnjem terminu prikazati hrvatski film "Moj dida je pao s Marsa" i igrati društvena igra Catan, dominira opsežan program posvećen nasljeđu "Dine" američkog SF autora Franka Herberta.


Marko Fančović predavat će o Moebiusu kao čovjeku pustinje,  Željko Luketić o čileanskom redatelju koji je pokušao snimiti najveći film svih vremena, a da Herbertovu knjigu nije ni pročitao, a potom će se prikazati kontroverzni Lynchev "Pješčani planet", dokumentarni film "Jodorowsky's Dune" te serijal "Extra Credits (Extra Sci-Fi)", posvećen izvorima i interpretacijama Herbertova romana.


Program posvećen tom djelu zaključit će veliki okrugli stol "Dina: nekoć i sad" o aktualnosti i povijesnom značaju jednog od najpopularnijih i najutjecajnijih SF romana uopće, uz sudjelovanje vodećih hrvatskih i slovenskih pisaca i teoretičara te filmskih kritičara i filmologa.


Kasnovečernji termin predstavlja sovjetsku znanstvenofantastičnu kinematografiju - ugledni hrvatski SF pisac i promotor Aleksandar Žiljak govorit će o klasiku "Aelita", nakon čega slijedi projekcija spektakularne "Planete Bur".


Nakon toga u klubu Unterhund nastupit će slovenske heavy rock i funk legende Demolition Group.


Nedjelju otvara okrugli stol o problematici prevođenja SF-a i fantasyja na hrvatski i slovenski jezik, uz sudjelovanje iskusnih prevoditelja iz obje države.


Vodeća hrvatska spisateljica i teoretičarka spekulativne fikcije Milena Benini govorit će nakon toga o tretmanu junakinja u djelima Roberta E. Howarda, a profesor književnosti Tomislav Brlek o romanu Georgea R. R. Martina "The Armageddon Rag" iz 1983., što je njegovo najeksperimentalnije djelo u kojem koristi neke prepoznatljive pripovjedne postupke iz svojih kasnijih uspješnica.


Bit će tu i izložba filmskih kostima ikone cosplaya Tajane Štasni, uz razgovor s autoricom.


Slovenski filozof i novinar Simon Habjan izlagat će o fenomenu Game of Thrones u kontekstu suvremenog svjetskog poretka i brisanja granica između stvarnosti i fikcije, dok će Davorin Horak predstaviti vodeću hrvatsku nakladničku kuću specijaliziranu za SF i fantasy, Hangar 7.


Podcast O.B.O.D.  na festivalu će uživo snimati epizodu posvećenu novijim filmskim adaptacijama klasičnih bajki, uz sudjelovanje festivalskih gostiju, a potom će se na svečanosti zatvaranja dodijeliti nagrade.


Tijekom subote i nedjelje u unutarnjem dvorištu dvorca održava se i 'fantastična' tržnica na kojoj se mogu kupiti knjige, stripovi, vinili, društvene igre i figurice povezane sa žanrovima spekulativne fikcije. (Hina)