Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljen projekt razvoja osječke Tvrđe

U osječkoj Županijskoj komori u četvrtak je predstavljen projekt razvoja osječke Tvrđe, vrijedan 90 milijuna kuna, od čega je 64,5 milijuna nepovratnog novca iz EU fondova.
vrijeme: 11.10.2019.
mjesto: Osijek; Tvrđa

Kako je rekao pročelnik Upravnog odjela za urbanizam Grada Osijeka Dražen Slunjski, u sklopu strategije razvoja osječke Tvrđe i projekta razvoja i unaprjeđenja osječke Tvrđe predviđeno je mnogo projekata kojima je svrha obnova i prenamjena građevina kulturne baštine u Tvrđi, a dosad su završeni projekti uređenja Trga Vatroslava Lisinskog i Stare pekare.

"Uz najavu skorog početka projekta rekonstrukcije cijele infrastrukture Tvrđe, mogu reći da su do sada za neke projekte ishođene građevinske dozvole. To su projekti rekonstrukcija i prenamjena oružarnice u muzej, rekonstrukcija Krunske utvrde, izgradnja otvorene garaže, rekonstrukcija zgrade i dvorišta novog samostana Svetog Križa i rekonstrukcija zgrade VIII. Bastiona s vodotornjem", rekao je Slunjski.

Također je rekao da je za projekt Bastion trasa u osječkoj Tvrđi – obnova i restitucija dobivena lokacijska dozvola, a u tijeku je projektiranje centra za posjetitelje i IT parka. "Želimo da objekti nakon obnove ili prenamjene budu samoodrživi", dodao je Slunjski.

Po njegovim riječima, konačni cilj svih tih projekata i projekata koji su u pripremi jest turistički brendirati Osijek kako bi privukli što više turista, povećati smještajne kapacitete, otvoriti nova radna mjesta i privući nove investicije.

Ugovor za projekt razvoja i unaprjeđenja osječke Tvrđe potpisan je u veljači ove godine, a po njemu će projekt završiti 2020. godine. Projekt je vrijedan 90 milijuna kuna, od čega je 64,5 milijuna nepovratnog novca iz EU fondova. (Hina)