Preskočite na glavni sadržaj

Nova sezona Koncertnog ureda Zadar

Ravnateljica Koncertnog ureda Zadar, Melita Ivković, najavila je koncertnu sezonu koja donosi 33 događanja od listopada do lipnja.
vrijeme: 09.10.2019.
mjesto: Zadar
url: http://www.kuzd.hr

Sezona je krenula sinoć, rasprodanim koncertom Norman Beaker Trija, čuvenoga britanskog gitarista i člana Blues kuće slavnih, a svečano otvorenje na rasporedu je 29. listopada, kada će u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru nastupiti jedan od najboljih klasičnih gitarista današnjice, Talijan Aniello Desiderio.

U petak, 22. studenog Koncertni ured Zadar, uz financijsku podršku Grada Zadra i Turističke zajednice Grada Zadra, priprema obilježavanje dvjestote obljetnice rođenja velikog skladatelja Franza von Suppèa, koji je iz rodne Dalmacije odselio u Beč i ostao zapamćen u povijesti kao otac bečke operete. Suppè je rođen u Splitu, a od petog je mjeseca života do završetka gimnazije živio u Zadru, gdje je skladao svoje sakralno djelo Missa Dalmatica (Dalmatinska misa), nastalo netom po očevoj smrti, u šesnaestoj godini skladateljeva života te je prvi put izvedeno 1835. godine u Zadru u Crkvi sv. Frane. Četrdeset i jednu godinu kasnije autor revidira partituru i uređuje je zrelom rukom skladatelja koji je u međuvremenu postao majstor melodije i harmonije. Ta nova inačica predstavljena je 1890. godine u Zadru u katedrali sv. Stošije. Ovo će biti prva cjelovita izvedba mise nakon 129 godina. Zborom Hrvatske radiotelevizije ravnat će Veton Marevci.

Početkom prosinca, Matija Dedić prezentirat će imaginarni susret Blagoja Berse i Dore Pejačević u jedinstvenom jazz ruhu. Krajem siječnja Zadar će posjetiti tango skladatelj iz Buenos Airesa, Adrian Placenti, koji je skladao tango-suitu inspiriran Pavom Urbanom, dubrovačkim fotografom koji je poginuo u prosincu 1991. tijekom jednog od najžešćih napada na Dubrovnik, snimajući razaranje Straduna. Uz koncert tango glazbe projicirat će se Urbanove fotografije i čitati ulomci iz njegova ratnog dnevnika. U veljači je na rasporedu autorski koncert Zorana Šćekića, "glazba za klavir u prirodnoj intonaciji" - serija skladbi koja predstavlja svojevrsnu studiju netemperirane mikrotonalne harmonije. Za razliku od uobičajenog načina ugađanja klavira prema jednoliko temperiranoj podjeli oktave, prirodnu intonaciju između ostalog karakterizira i daleko jači kontrast konsonance i disonance, što u ovoj seriji skladbi predstavlja jedan od glavnih predmeta istraživanja.

Koncertom Beethovenovih sonata za violinu i klavir u izvedbi violinista Marca Grazianija i klaviristice Mije Miljković u ožujku slavimo veliku, 250. obljetnicu jednog od najvećih skladatelja u povijesti glazbe. U travnju će se, u crkvi sv. Nikole izvesti Graditelj, glazbeno-scenska priča o Petru Nakiću, koji je rođen je 1694. u ravnokotarskom mjestu Bulić kraj Benkovca, a u povijesti je zapamćen kao najznačajniji graditelj orgulja čitave Mletačke Republike. Režiju potpisuje Maja Šimić a na orguljama je Tea Kulaš. U svibnju će proslavljeni riječki pijanist s pariškom adresom, Goran Filipec, izvesti djela Ive Mačeka, Franza Liszta ali i Blagoja Berse, čime će se unutar ciklusa ostvariti zanimljiv odnos dvaju pristupa skladatelju o kojemu Koncertni ured Zadar posebno skrbi – Bersa u klasičnom i u jazz izdanju.

Završni koncert sezone pripada dragom zadarskom gostu, gitaristu Miroslavu Tadiću, koji ovoga puta dovodi njemačkog trubača Marcusa Stockhausena, kojemu će ovo biti premijerni nastup u Hrvatskoj. Iz impresivne Stockhausenove karijere valja izdvojiti da redovito snima za diskografsku kuću ECM, što će svakom ljubitelju jazza i klasike biti dovoljan podatak da ne propusti ovaj vrhunski doživljaj.

U kreiranju gradskoga glazbenog života već tradicionalno sudjeluju i studenti, učenici i profesori Glazbene škole Blagoje Bersa u svom ciklusu kojeg je predstavila ravnateljica škole Branka Višić Karavida. Nastupit će devetoro studenata koji su pohađali školu, petnaestero profesora, sedam školskih ansambala te svi učenici klasičnog baleta i suvremenog plesa.

Svoju sezonu u produkciji Koncertnog ureda imat će i Zadarski komorni orkestar čiji je program od šest koncerta osmislio umjetnički voditelj, maestro Ivan Repušić. Unutar ciklusa predstavit će se brojni solisti, od Zadrana – Marte Musap, Tee Kulaš, Mihovila Buturića - do nezaobilaznog crnogorskog virtuoza s londonskom adresom Romana Simovića. Cjelovit program predstavila je Linda Ivić Bijuklić, predsjednica udruge Zadarski komorni orkestar.

Ciklus Klub u Kneževoj, namijenjen ljubiteljima jazza, bluesa, rocka i srodnih žanrova, za čije se potrebe dvorana transformira u klupski prostor, donosi pet koncerata. Uz Norman Beaker Trio, u prosincu nastupa More Love Jazz Ensemble s programom jazz obrada božićnih standarda i Orašara Petra Iljiča Čajkovskog. U siječnju je na rasporedu Jazziana Croatica, projekt ponajboljeg hrvatskog jazz bubnjara Borne Šercara. U ožujku će MrLee & IvaneSky prezentirati svoju glazbu za teatar i film, a u travnju isčekujemo zadarsku premijeru kantautorice Mary May. Ciklus Mladi u Kneževoj obuhvaća i natjecateljski projekt Kneževa unplugged.

Ciklus od devet pretplatničkih koncerata nudi se po povoljnoj cijeni od 300 kuna. Upis kreće 14. listopada, od 9 do 13 sati u Koncertnom uredu Zadar koji je trenutno smješten u Ulici Ilije Smiljanića 5.