Preskočite na glavni sadržaj

Nova tripartitna izložba mladih autora u labinskom DKC-u Lamparna

U petak, 11. listopada, u 20 sati, u labinskom DKC-u Lamparna, otvaraju se tri izložbe mladih autora i autorica – Klare Dujmović, Marka Človeka i Vande Velagić. 
vrijeme: 11.10.2019.
mjesto: DKC Lamparna, Labin
url: http://lamparna.hr/

Trostrukom izložbom nastavljaju se participativni kulturni programi projekta DKC Lamparna: dvogodišnji ciklus 6 mladih lokalnih, neprofesionalnih umjetnika u Klubu mladih “Klub 21” DKC-a Lamparna (voditeljica Ivona Verbanac) i dvogodišnji ciklus od 10 izložbi mladih, nadolazećih suvremenih umjetnika (domaćih i stranih) u Galeriji „Lamparna“, kao dio priprema za 3. Bijenale industrijske umjetnosti (kustos Damir Stojnić).

Klara Dujmović (1991.) živi i radi u Rijeci, gdje studira na Akademiji primijenjenih umjetnosti, a djeluje i u Istri. Predstavit će se video serijalom "Analize" s 4 kratka video rada: "Odokovanje", "Strah", "Čekanje" i "Objekt zvuk tijelo". Koristeći medij videa i vlastito tijelo autorica istražuje pokret i naraciju putem performativnog izraza, pri čemu se formiraju privremeni, nestalni prostori u koje autorica ponovno intervenira svojim tijelom bez unaprijed pripremljenog scenarija ili plana.

Marko Človek (1993.) iz Pule izložit će seriju reljefa i prostornih skulptura od keramike, nastalih u protekle dvije godine pod zajedničkim nazivom “Osjetila” i  inspiriranih antičkim interpretacijama ljudskih osjetila (okus, miris, sluh, dodir i vid). Idejno, rad predstavlja ljudske perceptivne organe, prizivajući neka davna vremena kada su se ljudi pri prikupljanju podataka iz svoje okoline mogli osloniti isključivo na njih.

Vanda Velagić (1990.) je glumica i transdisciplinarna umjetnica, živi i radi između Rijeke i Novigrada. Predstavlja se svojom prvom samostalnom izložbom i radom "Dark Webs" kojeg čine fotografije snimljene u napuštenom postrojenju bivše tvornice za proizvodnju alatnih strojeva "Prvomajska" u Raši, jedne od prvih u svijetu koja je razvila i koristila industrijske robote. Fotografije kao da govore o posljedičnoj metamorfozi čovjeka, kojega je industrijska revolucija postepeno svela na kukca. Osigurači, prekidači, ventili prikazani su uzorkom uporabnosti te prizivaju sliku ljudske anatomije kao samo još jednog, puno sofisticiranijeg stroja.

Sve tri izložbe otvorene su do 31. listopada 2019. i mogu se pogledati radnim danom (ponedjeljak – petak) od 10 – 14 i 17 – 20 sati.

Organizacija izložbi je sufinancirana u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda.