Preskočite na glavni sadržaj

'Vrata, varijacije' - izložba u povodu 100-godišnjice rođenja Branka Ružića

Od 15. listopada do 7. studenoga 2019. u Gradskom muzeju Sisak održat će se izložba 'Vrata, varijacije' na kojoj će publika moći vidjeti desetak radova istaknutoga hrvatskog kipara Branka Ružića. Izložbom se obilježava stogodišnjica Ružićeva rođenja, ali i petnaest godina otkako je Galerija Ružić otvorila vrata svojim posjetiteljima.
vrijeme: 15.10.2019.
mjesto: Gradski muzej Sisak
url: https://www.muzej-sisak.hr/

Na izložbi će biti predstavljeni Ružićevi radovi iz fundusa Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda, Moderne galerije u Zagrebu i dviju privatnih zbirki. S pomoću motiva vrata, interpretiranog u svim materijalima kojima se Ružić izražavao, publika će upoznati glavne odlike njegove poetike: čest povratak istomu motivu, variranje kombinacija motiva te rad u različitim materijalima – drvu, bronci, papirmašeu, terakoti, pa čak i koncem na platnu.

Neki od izloženih radova dosad su se mogli vidjeti samo u publikacijama. Drveni obojeni reljef Vrata iz zbirke varaždinske umjetnice i kolekcionarke Hede Rušec nikada nije bio predstavljen na izložbi niti je fotografija tog rada dosad bila objavljena.

Na izložbi se premijerno prikazuje dokumentarni film Vrijeme nije pomoglo koji govori o reljefu Vrata što ga je Ružić izradio u Koloniji likovnih umjetnika Željezara Sisak 1984. godine. Zbog desetljeća izloženosti atmosferilijama, ali i zbog nebrige, reljef je u lošem stanju očuvanosti. Nedavno je demontiran i trenutačno čeka konzervaciju-restauraciju. Film pruža uvid u znanstveno-stručna istraživanja koja prethode konzervatorsko-restauratorskim zahvatima na skulpturama na otvorenome. Izložbom se želi upozoriti i na nužnost zaštite i očuvanja umjetničkih djela u javnom prostoru.

Autorice izložbe su Romana Tekić i dr. sc. Sagita Mirjam Sunara. Likovni postav potpisuje Vedran Perkov, a za grafičko oblikovanje zaslužan je Nikola Križanac. Izložbu organiziraju Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda, Gradski muzej Sisak i Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu.

U sklopu popratnog programa izložbe održavat će se likovne radionice za djecu.
 
https://www.facebook.com/Gradski-muzej-Sisak