Preskočite na glavni sadržaj

Veseli mjuzikl o menopauzi premijerno u Kinu SC

Mjuzikl "Menopauza", u svijetu proslavljeni broadwayski hit koji tu fazu u životu svake žene slavi smijehom i sestrinstvom, dobio je i svoju hrvatsku verziju u režiji Nine Kleflin, koja će se premijerno izvesti 24. listopada, u Kinu Studentskog centra.
vrijeme: 24.10.2019.
mjesto: Zagreb, Kino SC

Uz ples i pjesmu, četrnaest hitova iz šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina, Sanja Doležal, Karmela Vukov Colić, Salome i Arijana Čulina, donose na pozornicu književnu uspješnicu Jeanie Linders, s jasnom porukom - menopaza ne mora biti bauk.

One glume četiri žene, poduzetnicu, hipijevku, reality zvijezdu i domaćicu, koje se upoznaju u jednom trgovačkom centru na rasprodaji donjeg rublja. Iako su na prvi pogled potpuno različite, štošta im je i zajedničko, među ostalim, jedan crni čipkasti grudnjak, slabo pamćenje, valunzi, problemi sa seksom.

Hormonska tranzicija koju žene u toj dobi prolaze u predstavi je metafora za brojna životna pitanja, strahove s kojima se žene susreću, ali i o na iskustvu novostečenoj, ženskoj snazi.

Redateljica Nina Kleflin kaže da to nije predstava samo o menopauzi, valunzima i znojenju nego o svim mogućim pitanjima koje muče žene srednje životne dobi, o roditeljima, djeci, ali i njihovim veseljima, zabavama i ženskom prijateljstvu.

"Ta vesela glazbena komedija na vedar način progovara o temama koje zanimaju žene koje su već puhale u svojih pedeset svjećica, to je oda ženskom prijateljstvu i radosti života", dodala je na konferenciji za novinare.

Zadovoljna je sa svojim glumicama koje su "rođene za scenu, zanimljive i duhovite, energične i karizmatične, pravi uzor kako prebroditi menopauzu prigrliti život sa svime što nosi."

Menopauza nije kraj, život tada tek počinje

Pjevačica i TV voditeljica Sanja Doležal rekla je da joj se odmah svidjela priča u kojoj je mogla podijeliti i vlastita iskustva. "Već sam par godina u menopauzi, to je ludilo hormona gdje ima svega, sreće, veselja i tuge, nadam se da ćemo sve to prenijeti publici", napomenula je.

"Mi smo iskusne žene koje bismo htjele prenijeti mlađima da život ne stane kada dođe perimenopauza, pa menopauza, naprotiv on tada tek počinje jer imate iskustvo, znanje, hrabrosti za stvari koje se ranije niste usudili napraviti", rekla je TV voditeljica Karmela Vukov Colić,

Dodaje da predstava jača žensku snagu i poručuje da se žene trebaju držati zajedno što baš i nije slučaj, za razliku od muškaraca koji vode glavnu riječ, unatoč tome da žene dulje žive, rađaju muškarce i odgajaju ih.

Salome, slovenska zvijezda 'drag' nastupa Salome i borac za prava transseksualnih osoba, porijeklom iz Hrvatske, igrala je i u slovenskoj verziji predstave. Kaže da je taj mjuzikl "lijek za ljude", pa poziva sve muškarce i žene, mlade i stare da se dođu smijati s njima.

Arijana Čulina s Ninom Kleflin već je surađivala prije dvadesetak godina, no ovaj projekt smatra posebnim jer u njemu ima priliku pjevati. "Svi pjevamo i plešemo, prema nama se surovo ponašaju kao da nemamo pedeset i više godina, nego kao da smo prateća plesna skupina Michaela Jacksona ili Tine Turner", našalila se splitska glumica.

Petnaest milijuna gledatelja "Menopauze" diljem svijeta

Hrvatska predstava ostvarena je u koprodukciji sa slovenskim Špas teatrom i RTL Music. Kleflin je režirala i slovensku verziju predstave koja je postala hit i u nešto više od šest mjeseci imala oko 120 izvedbi pred prepunim gledalištima.

Urška Alič iz Špas teatra kaže da je jednom prilikom interes je bio toliko velik da su ju morali izvesti čak tri puta u jednom danu. "Nina je napravila kod nas veliki posao i uvjerena sam da će i u Hrvatskoj predstava biti gledana", dodala je.

Mjuzikl "Menopauza" u SAD-u je 2016. osvojio nagradu "Entertainers of the Year“, a u proteklih 18 godina ga je, u raznim inačicama, pogledalo gotovo 15 milijuna ljudi diljem svijeta - u Australiji, Brazilu, Kanadi, Mađarskoj, Irskoj, Izraelu, Italiji, Maleziji, Meksiku, Novom Zelandu, Filipinima, Velikoj Britaniji, Sloveniji, Južnoafričkoj Republici i Južnoj Koreji. (Hina)