Preskočite na glavni sadržaj

Devet hrvatskih filmova na festivalu u Cottbusu

Na ovogodišnjem, 29. izdanju Cottbus Film Festivala, jednoj od najvažnijih manifestacija posvećenih istočnoeuropskom filmu u svijetu, koja će se održati od 5. do 10. listopada, predstavit će se čak devet hrvatskih filmova.
vrijeme: 05.10.2019.
mjesto: Cottbus, Njemačka
url: http://www.filmfestivalcottbus.de/de/

Hrvatska produkcija prisutna je u raznim festivalskim sekcijama, a u sklopu koprodukcijskog sajma Connecting Cottbus predstavit će se dugometražni projekt Dubravke Turić, "Tragovi".

U konkurenciju igranog filma je uvršten novi uradak Ognjena Sviličića "Glas" te dvije manjinske hrvatske koprodukcije, "Reži" redatelja Koste Đorđevića i scenarista Dragana Nikolića, koji je srpsko-hrvatska koprodukcija i "Agina kuća", debitantski dugometražni igrani film redateljice i scenaristice Lendite Zeqiraj, koproducent je s Kosova, a koproducenti iz Francuske, Hrvatske i Albanije.

Natjecateljski program posvećen filmovima za mlade uvrstio je je dugometražni igrani film "Sin" Ines Tanović nastao u koprodukciji Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Rumunjske, Slovenije i Crne Gore, koji je i bosanskohercegovački kandidat za nominaciju za nagradu Oscar.

Hrvatski dugometražni filmovi "Posljednji Srbin u Hrvatskoj" Predraga Ličine te "Dnevnik Diane Budisavljević" Dane Budisavljević prikazat će se u sekciji Spectrum, posvećenoj 'provokativnim, radikalnim i iskrenim' filmovima.

"Moj dida je pao s Marsa" Marine Andree Škop i Dražena Žarkovića uvršten je u sekciju namijenjenu filmovima za djecu.

Fokus-program posvećen je recentnoj crnogorskoj kinematografiji, a među odabranim naslovima je i hrvatska manjinska koprodukcija, dugometražni igrani film "Grudi" redateljice Marije Perović.

U sekciji imena Arhitektonska baština prikazat će se srednjometražni dokumentarni film Ivana Ramljaka, "Dom boraca", kao i dvije epizode iz serijala Betonski spavači: "Socijalizam susreće kapitalizam" i "Grad koji je bio premoderan".

Scenarij za epizode potpisuju Saša Ban, Maroje Mrduljaš i Nevenka Sablić, a za HRT ih je producirala kuća Hulahop.

Na koprodukcijskom sajmu Connecting Cottbus, kroz pitching sekciju cocoPitch, među trinaest projekata, predstavit će se "Tragovi" Dubravke Turić i producentice Ire Cecić (Kinorama), izvijestio je HAVC, koji je sufinancirao razvoj scenarija i proizvodnje tog projekta. (Hina)