Preskočite na glavni sadržaj

'Doma je najbolje' premijerno u Kerempuhu

Prva ovosezonska premijera zagrebačkog Satiričkog kazališta Kerempuh bit će, u nedjelju, 20. listopada, komedija "Doma je najbolje" u režiji Renea Medvešeka, inventivna priča o obitelji ispričana uvrnutim autorskim rukopisom koji miješa žanrove i stilove. (Odgađa za 27.10.2019. zbog bolesti glumice!)
vrijeme: 27.10.2019.
mjesto: Zagreb, Satiričko kazalište Kerempuh
url: https://kazalistekerempuh.hr/

Komad francuske redateljice, glumice i spisateljice Coline Serreau, hrvatskoj publici najpoznatije po filmu "Tri muškarca i beba", komedija "Doma je najbolje" najavljena je kao duhovita i angažirana priča koja, spajajući mnoge žanrove, specifičnim stilom slojevito prikazuje dinamiku obiteljskog života.

Komad je doživio velik uspjeh u Francuskoj te na brojnim svjetskim pozornicama, osvojivši svojim šarmom i britkošću mnogobrojnu publiku.

"Unutar bogatih slojeva ovoga teksta pronalazimo posvećenost socijalnoj tematici, britki crni humor, elemente bajke, fantastike, ironije i groteske. Tema ove predstave nevjerojatno je aktualna te s izrazitom preciznošću secira nesigurnost u kojoj trenutno živimo kako na privatnom tako i na društvenom planu", stoji u najavi. "Zadivljujuća je pritom i suvremenost ovog teksta jer se u njemu otvaraju značajna pitanja kojima smo trenutno kao društvo zaokupljeni", dodaje se.

Kako je to kada u zrelim godinama umjesto promaknuća dobiješ otkaz jer si jednostavno višak – na poslu i u društvu? Kako je to kada ti ovrhe zatrpavaju sandučić, a odrasla djeca stan jer se vraćaju jedno za drugim nakon svojih neuspjelih brakova, propalih karijera i brojnih životnih neuspjeha? Sve su vrijednosti izvrnute, svijet kakav smo voljeli i živjeli postavljen je naglavačke, a jedino je pravilo da nikakvog pravila više nema.

U predstavi igraju Josip Brakus (Zeko), Anita Matić Delić (mama), Damir Poljičak (Bébert), Sreten Mokrović (tata), Luka Petrušić (Jeannot), Mia Anočić – Valentić (Marie), Mirela Videk Hranjec (Lucie), Matija Šakoronja (Gérard), Elizabeta Kukić (Gospođa Duperri), Karlo Mlinar (Predsjednik Vlade/Drugi policajac/Hervé) i Igor Jurinić (Televizijski voditelj/Prvi policajac/Mali vojnik).

Kostimografiju potpisuje Milena Matijević Medvešek, scenografiju Tanja Lacko,  glazbu Matija Antolić. Suradnica za scenski pokret je Sanela Janković Marušić, oblikovatelj svjetla je Aleksandar Čavlek, jezična savjetnica Đurđa Škavić, a pomoćnica redatelja Kristina Grubiša.

"Uz bogati humor, apsurd i ironiju, u ovom dramskom komadu sve su vrijednosti podložne pitanju. Rene Medvešek svojim senzibilnim redateljskim rukopisom gradi ovaj čudesni svijet koji vječno balansira na rubu potpune eksplozije i samouništenja", poručuju iz Kerempuha. (Hina)

https://kazalistekerempuh.hr/predstave/doma-je-najbolje-lapin-lapin/