Preskočite na glavni sadržaj

Obilježeno 130 godina Hrvatskoga učiteljskog doma

Hrvatski školski muzej u četvrtak je svečano obilježio 130 godina Hrvatskoga učiteljskog doma, prvog učiteljskog doma u ovim krajevima i drugog u cijeloj Europi, u kojemu je Muzej smješten od početka 20. stoljeća do danas.
vrijeme: 03.10.2019.
url: http://www.hsmuzej.hr/

"Kada je 1889. godine otvorena zgrada Hrvatskog učiteljskog doma ona je zaista bila odraz zajedništva, snage, emancipacije hrvatskih učitelja koji su ponajprije svojim angmažmanom i prilozima, a zatim i s ispomoći drugih institucija izgradili dom za svoj rad", rekla je na svečanosti Štefka Batinić, ravnateljica Hrvatskoga školskog muzeja.

"Izgradnja Hrvatskog učiteljskog doma na tadašnjem Sveučilišnom trgu bila je kruna entuzijazma i djelovanja hrvatskog učiteljstva 70-ih i 80-ih godina 19. stoljeća i dokaz afirmacije učiteljskog staleža kao relevantne strukovne i društvene snage", istaknula je.

Batinić je podsjetila kako su se dom tada smjestili Hrvatski pedagoško-književni zbor, Učiteljska zadruga i Središnji odbor Saveza hrvatskih učiteljskih društava, kako bi im to bio dom u pravom smislu te riječi, da imaju prostor za druženje, predavanja, sastanke, knjižnicu.

"Iako je Hrvatski školski muzej otvoren desetak godina kasnije, već su tada mislili o njemu, prikupljali zbirke i 1901. kada je otvoren našao je svoje mjesto u Hrvatskom učiteljskom domu, gdje je i danas", dodala je.

U ime Hrvatskoga pedagoško-književnog zbora Ante Bežen je rekao kako je obilježavanje 130. obljetnice Hrvatskog učiteljskog doma prva svečanost u ovoj godini velikih obljetnica koje svjedoče o snažnom kontinuitetu učiteljske tradicije. Ove se godine obilježava 170 godina od osnivanja prve učiteljske škole, 350 godina Sveučilišta u Zagrebu, 100 godina visokoškolskog obrazovanja učitelja, 150 godina od smrti nadbiskupa Haulika koji je u velikoj mjeri utjecao na napredak učiteljstva u Hrvatskoj.

Bežen smatra da je profesija učitelja u prošlosti bila na boljoj poziciji nego danas. "Učiteljski identitet danas je prilično nekonzistentan i zato je snaga učitelja u društvenom smislu puno manja nego što tada", ustvrdio je.

Zgradu Hrvatskog učiteljskog doma je projektirao zagrebački arhitekt Lavoslav Hönigsberg u neorenesansnom stilu, s građevinski poslovi bili su povjereni graditelju K. Waidemannu. Gradnja je počela 7. svibnja 1888. godine, a već 4. srpnja 1889 godine u njoj je održana prva sjednica Središnjeg odbora Saveza hrvatskih učiteljskih društava.

Hrvatski školski muzej u tom "spomeniku kulture i snage hrvatskog učiteljstva" otvoren je u kolovozu 1901. gdje se i danas nalazi i djeluje kao specijalizirani muzej  za područje školstva u Hrvatskoj, predstavljajući s oko 1000 eksponata u stalnom postavu školstvo od druge polovice 19. do početka 20. stoljeća.

Čestitke i zahvalu učiteljima u ime Grada Zagreba na svečanosti je uputila Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika, a u glazbenom dijelu programa nastupio je komorni zbor "Ivan Filipović“. (Hina)