Preskočite na glavni sadržaj

Zagrebačka filharmonija u petak u Zagrebu najavljuje europsku turneju

Orkestar Zagrebačke filharmonije nastupit će u petak, 4. listopada, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, predvođen jednim od najintrigantnijih dirigenata današnjice Kristjanom Järvijem. Ovim koncertom ZF najavit će prestižnu europsku turneju s programom klasičnog i suvremenog repertoara.
vrijeme: 04.10.2019.
mjesto: Zagreb, KD Vatroslava Lisinskog
url: http://www.zgf.hr

Kako se ističe u najavi, koncertom u sklopu svojeg Plavog ciklusa, Filharmoničari će u petak najaviti koncertni program koji će predstaviti na turneji koja ih vodi u tri europske zemlje - Austriju, Njemačku i Švicarsku.

Svestrani Kristjan Järvi jedan je najintrigantnijih dirigenata nove generacije. Skladatelj, dirigent, aranžer i producent, hvaljen od publike jednako kao i od glazbene kritike, smatran je jednim od najinovativnijih dirigenata klasične glazbene scene zbog originalnih projekata i festivala koje stvara i predvodi, a u kojima uspješno spaja žanrove s ciljem razvoja drugačijih, novih i naprednih glazbenih doživljaja za publiku.

Program koncerta u petak, a onda i program europske turneje, osmišljen je kao spoj djela klasičnog repertoara, s onim nešto suvremenijim. Tako će Filharmoničari izvesti izbor iz baleta Snjeguljica, op. 12, Čajkovskoga, te Griegov Klavirski koncertu u a-molu, kao i skladbu Fratres za gudače i udaraljke suvremenog estonskog skladatelja Arvo Pärta te skladbu New York Songs Kristjana Järvija koji će se ovdje predstaviti ne samo kao dirigent, već i kao skladatelj, a s Filharmoničarima će nastupiti i nagrađivana pijanistica Soryang.

Podrijetlom iz Južne Koreje, školovala se i usavršavala na na prestižnim europskim glazbenim konzervatorijima. Održava recitale po cijelom svijetu te redovito nastupa s najpoznatijim svjetskim orkestrima.

U skladu s misijom zagrebačkih Filharmoničara da na međunarodnim pozornicama predstavljaju bogatu hrvatsku glazbenu i kulturnu ostavštinu, koncert će otvoriti Simfonijsko kolo istaknutog hrvatskog skladatelja Jakova Gotovca.

"Upravo su Gotovčeva djela, sa snažnim elementima narodne glazbe, više nego sva druga, zarana afirmirala hrvatsku glazbu u inozemstvu te je do danas ostao jednim od najpoznatijih skladatelja izvan granica Hrvatske čija su se djela izvodila na preko osamdeset europskih glazbenih pozornica", ističu Filharmoničari.

"Koncertni program koji će zagrebačka publika čuti u petak bit će najljepši 'ispraćaj' orkestra (sretnim) putevima glazbe na europsku turneju. Europski glazbeni centri Beč, Dresden, München, Frankfurt i Zürich od 8. do 12. listopada bit će obojani glazbenim bojama Zagreba i Hrvatske", poručuju. (Hina)

Opširnije