Preskočite na glavni sadržaj

Listopad u Art-kinu: Korejski, njemački i češki filmski tjedan

Listopad u Art-kinu donosi 25 FPS i premijeru novog filma Mate Ugrina, čak tri nacionalna filmska tjedna (korejski, njemački i češki), novo izdanje STIFF festivala, novog kino kustosa – Borisa Štoka, a uz bogat Obiteljski program, favorit mjeseca svakako je i dugoočekivani 'Joker'.
vrijeme: 01.10.2019.
mjesto: Rijeka; Art-kino Croatia, Krešimirova 2
url: http://www.art-kino.org/
Početak listopada u Art-kinu i ove godine donosi 25 FPS – Internacionalni festival eksperimentalnog filma i videa, u svom 15. izdanju. Prvi dan gostovanja, u sklopu programa Proširenog kina (Expanded cinema) donosi rad autora Stefana Canape i Antoinea Birota Valna duljina. Idući je dan rezerviran za riječku premijeru novog kratkometražnog filma Mate Ugrina Prazni sati. Sniman u Rijeci i uz potporu Grada Rijeke, Ugrinov film prati migrantske radnike brodogradilišta koji dane provode u krugu samačkog hotela. Uz premijeru filma, 2. listopada, na programu su i nagrađeni filmovi 15. FPS-a. Ulaz na sve programe 25 FPS je slobodan.

 

U redovan program Art-kina stiže jedan od najvažnijih filmova godine, na Venecijanskom filmskom festivalu ovjenčan Joker Todda Phillipsa s Joaquinom Phoenixom u glavnoj ulozi. Priču o najpoznatijem i najozloglašenijem DC kriminalcu, koja je očarala kritiku i publiku, gledamo u Art-kinu od 3. listopada. Istog se dana nastavlja prikazivanje odlično prihvaćene domaće igrano-dokumentarne drame Dnevnik Diane Budisavljević , a od novih naslova na repertoar Art-kina 10. listopada stiže i biografska drama Bijela vrana Ralpha Fiennesa, dijelom snimana u Rijeci.

 

Prvi ovosezonski Kino kustos je Boris Štok, riječki pjevač, skladatelj i tekstopisac, koji je za publiku odabrao Glad (1983.), prvi film Tonyja Scotta, gotički horor nastao prema romanu Whitley Strieber. S Catharine Deneuve, Davidom Bowiejem i Susan Sarandon u glavnim ulogama, film donosi ljubavni trokut između doktorice specijalizirane za starenje i vampirskog para.

 

Tjedan suvremenog korejskog filma već tradicionalno u Art-kino donosi recentna ostvarenja južnokorejske kinematografije. Ovogodišnje izdanje održat će se od 9. do 13. listopada, u suradnji s Veleposlanstvom Republike Koreje u Republici Hrvatskoj. Svečano otvorenje ciklusa donosi film Tunel (2016.), napetu dramu o akciji spašavanja čovjeka zarobljenog u urušenom tunelu. Slijedi uzbudljiva povijesna drama Čitač lica (2013.) o muškarcu čija ga sposobnost da sjajno čita ljude na temelju njihovog lica uvuče u korejske dvorske intrige. Obiteljska drama Naš svijet (2016.) donosi priču o usamljenoj i odbačenoj djevojčici koja tijekom ljeta konačno pronalazi novu prijateljicu, no povratak u školu donosi nove izazove. U romantičnoj komediji Ljepota dolazi iznutra (2015.) djevojka se zaljubljuje u muškarca čije tijelo svakog dana magično mijenja dob, spol i nacionalnost. Ciklus zatvara film Majka, napeta kriminalistička drama o majci u potrazi za pravim ubojicom koji je smjestio ubojstvo njezinom sinu.

 

U četvrtak, 17. listopada u Art-kinu započinje 6. Međunarodni studentski filmski festival STIFF na kojem će do nedjelje, 20. listopada, biti prikazano 45 kratkometražnih filmova iz preko 20 zemalja svijeta. Ovogodišnja tema festivala je Strah i stoga će se kroz program 6. STIFF-a diskutirati o uzrocima i posljedicama kulture straha, o interesima, ulogama i narativima koji nas plaše i stvaraju individualnu, ali i opću nesigurnost. Osim filmskog programa, i ove godine nakon projekcija publika se može uključiti u razgovore na temu društvenih promjena, migracija, nasilja, seksualnosti i identiteta tijekom kasnovečernjih razgovora Hot Topics. Edukativni program Fearless Filmmaking traje od 15. do 20. listopada. Međunarodni studentski filmski festival (STIFF), posvećen je studentskom i debitantskom filmu čija je svrha predstavljanje najbolje svjetske studentske produkcije široj publici. Ulaz je slobodan.

 

Program Berlinale Special, projekt Goethe-Instituta Kroatien, od 23. do 26. listopada u Art-kino donosi najbolje od ovogodišnjeg Berlinskog filmskog festivala. Program otvara drama Razbijačica sustava o gnjevnoj devetogodišnjoj djevojčici s kojom nitko, pa ni državne službe, ne mogu izaći na kraj. Slijedi biografski film Gundermann o neobičnom životu istoimenog njemačkog glazbenika, a potom je na programu drama Oray o njemačkom muslimanu koji, nakon teških riječi izgovorenih u afektu svađe, po tradiciji Islama mora napustiti svoju suprugu. Problematiku Islama u Njemačkoj otvara i potresna drama Obična žena, o istinitom slučaju muslimanke koja se otrgnula od stroge obiteljske tradicije zbog čega su je vlastita braća ubila. Zadnji dan programa donosi biografsku komediju Dječaku treba svježi zrak o djetinjstvu jednog od najomiljenijih njemačkih suvremenih komičara i Djelo bez autora, romantičnu dramu o odrastanju umjetnika koji je djetinjstvo u Istočnoj Njemačkoj proveo prvo pod nacističkom, a potom komunističkom vlašću.

 

Kraj mjeseca, 30. listopada donosi početak Tjedan češkog filma. Od ukupno pet recentnih filmova češke kinematografije koji ovom prigodom stižu u Art-kino, listopad zaključujemo s dvama naslovima. Za svečano otvorenje programa zadužena je crnohumorna komedija Teroristkinja (2019.) o umirovljenoj učiteljici koja odlučuje uzeti pravdu u svoje ruke, no pritom nailazi na probleme moralne, ali i praktične naravi. Listopad zaključujemo povijesnom biografskom dramom Toman (2018.) o muškarcu koji je spasio tisuće Židova od holokausta, pomogavši im da prijeđu čehoslovačku granicu.

 

Uz nastavak prikazivanja avanture Janko Strižić: Farmageddon, na Obiteljski program stižu čak tri nova animirana  naslova: akcijska zabava Skockani nindža (5. listopada), avanturistički Everest, mladi Jeti (19. listopada) i nova priča o jednoj od najčudnijih, najneobičnijih i najstrašnijih obitelji svih vremena – Obitelj Addams (31. listopada).

 

Ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana od 16:00 do 20:30 sati ili na internetskoj stranici ulaznice.hr

 

Više potražiti na https://www.art-kino.org