Preskočite na glavni sadržaj

Proglašeni dobitnici nagrada Varaždinskih baroknih večeri

Hrvatski Ansambl Responsorum, Barokni ansambl Oslo Circles i švedska mezzosopranistica Marija Forsström dobitnici su nagrada 49. varaždinskih baroknih večeri koje završavaju večeras, nakon 30 koncerata u 12 mjesta i gradova u Varaždinskoj županiji i na sjeveru Hrvatske.
vrijeme: 01.10.2019.
url: http://www.vbv.hr

Na svečanosti održanoj u utorak u varaždinskoj Gradskoj vijećnici, imena ovogodišnjih laureata objavila je Tamara Jurkić Sviben, jedna od članica festivalskog žirija.

Nagradu Ivan Lukačić za muzikološki rad i izvođački domet ansambla osvojio je Ansambl Responsorium za koncert "Hrvatska glazbena baština", a uime ansambla primio ju je Darko Solter.
"Počašćeni smo i radosni. Već peti put sudjelovali smo na VBV-u i ovo je veliko priznanje za naš rad uložen u revitalizaciju nacionalne baštine, a ova naša zbirka povezuje jug i sjever Hrvatske", rekao je Solter.
Ove su godine dodijeljene dvije nagrade Jurica Murai, a kako je obrazloženo, s jednakim su ih pravom dobili Barokni ansambl Oslo Circles za koncert naslovljen "Lamento – rane talijanske Marijine lamentacije" i mezzosopranistica Marija Forsström koja je nastupila s ansamblom La Serenissima na koncertu "Ludilo i predanost".
Prema riječima ravnatelja Koncertnog ureda Varaždin Raymonda Rojnika, Forsström je oduševljena ovim priznanjem, a VBV je ocijenila najboljim i najljepšim festivalom na kojem je ikad nastupila.

Ovogodišnja zemlja partner VBV-a bila je Kraljevina Švedska, a veleposlanica Diana Helen Madunic nije krila zadovoljstvo što su se i njihovi glazbenici imali priliku predstaviti ovdašnjoj publici.
"Ovo je bio doista fantastičan doživljaj i naši su glazbenici više nego oduševljeni. Gotovo dva tjedna uživali smo u predivnoj glazbi, ali i izložbama i zanimljivim seminarima. Dogodine ćemo opet doći", najavila je Madunic.
Organizatori su potvrdili da će biti prilike za to jer će, kako je najavljeno, jubilarno 50. izdanje festivala biti posebno.
"Čekamo službenu potvrdu Europske komisije o pokroviteljstvu jubilarnog VBV-a, a pripremamo za našu obljetnicu doista ambiciozan projekt, uz nastup glazbenika iz brojnih europskih zemalja", najavio je Rojnik.
Davor Bobić, ravnatelj festivala, istaknuo je kako je ushićen ovogodišnjim nastupima glazbenika, posebno švedskih.
"Oni su predstavili koncept koji će dugo ostati upamćen, a ja ću pamtiti činjenicu da su ove godine svi koncerti Varaždinskih baroknih večeri bili puni, čak i oni održani u malim mjestima", kazao je Bobić.
Da su 49. barokne večeri nadmašile sva dosadašnja izdanja festivala, smatra gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok.
"Nadmašena su sva očekivanja i sve što smo dosad radili, ponajviše zahvaljujući zemlji partneru koja se ovdje predstavila ne samo glazbom, već i svojom kulturom, nizom manifestacija koje su obuhvatile sve – od kuhinje, narodne glazbe, do običaja", naglasio je Čehok.

Osim dodjele festivalskih nagrada, na svečanosti je promoviran novi nosač zvuka Udruge Aulos, posvećen 20. obljetnici djelovanja varaždinskog mješovitog zbora Chorus Angelicus.

Varaždinske barokne večeri završit će tradicionalnim koncertom nagrađivanih učenika Glazbene škole u Varaždinu koji će uz Varaždinski komorni orkestar večeras od 20 sati nastupiti u varaždinskoj katedrali. (Hina)