Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Muzeji & galerije Konavala' predstavlja se u Novigradu

U sklopu muzejskog ciklusa "Upoznajmo hrvatske muzeje", u petak, 4. listopada 2019., s početkom u 19 sati, u Muzeju Lapidarium u Novigradu, otvara se izložba "Muzeji & galerije Konavala".
vrijeme: 04.10.2019.
mjesto: Novigrad
url: http://www.muzej-lapidarium.hr/

Izložbu prati izbor iz zbirki Zavičajnog muzeja u Čilipima, Kuće Bukovac u Cavtatu, Odjela za Arheologiju i spomeničku baštinu u Pridvorju te Mauzoleja obitelji Račić, a koji su u sastavu Muzeja i galerija Konavala. U muzejskom prostoru predstavljamo više raznorodnih izložbi koji najadekvatnije ilustriraju građu i djelovanje Muzeja i galerija Konavala, od čega ističemo etnografsku građu Konavala s naglaskom na tekstilno rukotvorstvo. U sklopu toga donosimo  izložbu "Svilac svila svilica" koja prikazuje staru konavosku tradiciju proizvodnje svile na Mediteranu i dio izložbe "Neđe panj, neđe tanj" koja se bavi proizvodnjom, preradom i uporabom vune.  

U popratnom programu koji uključuje vodstva po izložbi, raznovrsne audio-vizualne materijale i edukativne radionice za djecu i odrasle, zajedno saznajemo o bogatoj kulturnoj baštini Konavala.

Istovremeno, u sklopu međumuzejske suradnje Muzeja Lapidarium i Muzeja i galerija Konavala, predstavljamo i suvremenu dubrovačku scenu.

U sklopu međumuzejske suradnje Muzeja Lapidarium i Muzeja i galerija Konavala, predstavlja se i suvremena dubrovačku scena. U Galeriji Rigo izlaže "Luko Piplica" s nizom fotografija i filma iz ciklusa "Užasi zavičaja" koji prikazuje visoke čemprese, prepoznatljive za konavoski pejzaž, obasjane crvenim kazališnim reflektorom. Međutim, anestetička uloga ljepote krajolika dvosjekli je mač. 'Užasi' skriveni iza lijepog prizora govore o napuštenoj sadašnjosti. Ili, obrnimo: "U zavičaju najviše postojim, a on me najmanje treba.", zapisao je Luko Piplica.

Kustosice: Jerica Ziherl, Antonia Rusković Radonić, Maris Stanović, Dina Kamber.

Izložba "Muzeji & galerije Konavala" u Muzeju Lapidarium ostaje otvorena do 4. prosinca 2019.
Izložba Luke Piplice "Užasi zavičaja" u Galeriji Rigo ostaje otvorena do 24. listopada 2019.