Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Mitra Matića u Splitu

Izložba ''Portreti'', riječkog umjetnika Mitra Matića, u organizaciji Hrvatske udruge likovnih umjetnika - Split, otvara se u četvrtak, 3. listopada 2019., u 20:00 sati, u splitskom Salonu Galić, a može se razgledati do 22. listopada 2019. 
vrijeme: 03.10.2019.
mjesto: Hvar, Stari Grad
url: http://www.hulu-split.hr/

''Na izložbi u Salonu Galić umjetnik Mitar Matić čini zanimljiv eksperiment. On preslikava portrete najgrabežljivijih među ljudskim grabežljivcima: portrete vođa naroda, revolucionara i filozofa, te im uklanja pogled, odnosno sklapa očne vjeđe. Ti važni državnici i mudraci koji su mišlju i djelom krojili (i još kroje) svijet, sada djeluju kao da spavaju, ili kao da su ovi portreti tu da posvjedoče o njihovoj smrti.

U gustim nanosima boje Matić naglašava karakter svoga ostvarenja: ove diktatore on je upokojio na slici, to jest slikarstvom, umjetnošću koja dozvoljava da se pogledu pruži ono zamislivo, dakle ne nužno ono stvarno. Svijet je tako uistinu plijen ljudske ruke, kojoj pomaže tehnologija, ali i ljudskog duha, a umjetnici često taj plijen dijele sa svojom publikom, kako bi je potaknuli na shvaćanje nekih istina o čovjeku.'' – Feđa Gavrilović, prilagođeno iz predgovora

Opširnije:
https://www.facebook.com/events/2486037438156510/


Joseph Beuys, enkaustika na juti, 60x60cm; 2019.