Preskočite na glavni sadržaj

Šest koncerata novog ciklusa Zagrebačkog kvarteta

U godini u kojoj slavi stotu obljetnicu osnutka, Zagrebački kvartet najavljuje novi ciklus od šest koncerata a svoju 101. koncertu sezonu najstariji hrvatski komorni ansambl otvorit će u srijedu, 2. listopada, u Hrvatskom glazbenom zavodu (HGZ).
vrijeme: 02.10.2019.
mjesto: Vis

Zagrebački kvartet odsvirao je dosad preko četiri tisuće koncerata na svim kontinentima, te snimio više od 60 ploča za razne svjetske izdavačke i radijske kuće kao što su Sastruphon, RCA, Melodicom, Da Camera Magna, Croatia Records, ALM Records, Spona i druge. Za svoj je rad dobio brojne nagrade i priznanja, među kojima najvažnije nacionalne nagrade, Nagradu Grada Zagreba 1957., Nagradu Milka Trnina, Vjesnikove nagrade, niz diskografskih nagrada Porin, kao i Porin za životno djelo, te Nagradu Vladimir Nazor za životno djelo 2009. godine.

Od prve postave ansambla, koju su činili violinisti Vaclav Huml i Milan Graf, te violist Ladislav Miranov i violončelist Umberto Fabri, tijekom 100 godina djelovanja svoj doprinos Zagrebačkom kvartetu dalo je mnoštvo glazbenika među kojima su Stjepan Šulek, Josip Klima, Zlatko Balija, Đorđe Trkulja, Marija Cobenzl, Goran Bakrač, Ante Živković, Josip Stojanović, Goran Končar, Sergej Evseev, Marin Maras i drugi. Današnji sastav čine Martin Krpan, braća Hrvoje i Davor Philips, te Martin Jordan.

Nakon slavljeničkog koncerta u povodu 100. obljetnice osnutka ansambla, na kojemu je u travnju predstavio CD album ”Klasični vrt” u izdanju diskografske kuće Spona, te monografiju u izdanju Leykam Internationala, Zagrebački kvartet do kraja godine najavljuje i četverostruki CD koji će biti diskografska rekapitulacija povijesnih i suvremenih snimaka toga ansambla.

Kao vrhunac obljetničke godine najavljen je koncert 30. studenoga u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, gdje će se Kvartetu kao gosti pridružiti Zagrebački Solisti, Srđan Bulat (gitara) te Filip Fak (glasovir).

Na repertoaru koncerta u HGZ-u 2. listopada su skladbe Prije snijega Marka Ruždjaka za gudački kvartet, Gudački kvartet u D-duru, op. 18, br. 3 Ludwiga van Beethovena, te 1. gudački kvartet u g-molu, op. 27 Edvarda Griega. Sljedeći koncert u programu je HGZ-a 6. studenoga, a ciklus od šest koncerata nove sezone zagrebačkog kvarteta zatvorit će nastup 20. svibnja 2020. godine.

Uz koncertni ciklus u Hrvatskom glazbenom zavodu te veliki koncert u dvorani Lisinski, Zagrebački kvartet u sezoni 2019./20. planira nastupe i u sklopu Samoborske glazbene jeseni (3. listopada, Župna crkva sv. Anastazije), a najavljeni su i koncerti u Slatini (17. listopada), La Coruñi u Španjolskoj (17. listopada), te Beču u Austriji (12. listopada), te 19. studenoga u španjolskom gradu Vitoria - Gasteiz i 14. prosinca u Herceg Novom, u Crnoj Gori. (Hina)

https://www.hgz.hr/program/pretplatnicki-ciklusi/zagrebacki-kvartet/