Preskočite na glavni sadržaj

Premijera predstave 'Tableau Vivant'

Umjetnička organizacija Kabinet najavljuje premijeru predstave 'Tableau Vivant', koju autorski potpisuje plesna umjetnica Ivana Kalc, a koja će se održati u utorak, 1. listopada, na sceni Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku.
vrijeme: 01.10.2019. 20 h
mjesto: Rijeka; Hrvatski kulturni dom na Sušaku, Strossmayerova 1
url: https://www.facebook.com/Kabinet-318195558362973/
Reprizna izvedba predstave održat će se 2.listopada također u HKD-u u 20 sati.

 

"Prisustvo uklanja vrijeme."

 (Eckhart Tolle)

 

Tableau vivant je fenomen statičnog ljudskog tijela koje se izvodilo i izlagalo kao živa slika (tablo), fenomen definiran  likovnom terminologijom, ali koji u prvom redu pripada povijesti izvedbe. Tableau vivant, lebendes Bild, living picture, tableau historique, pose plastique, pregnant moment, costumed tableau, film still i living statuary samo su neki od naziva koji su se primjenjivali za tu specifičnu izvedbenu praksu, a sinonim i sintagma „pregnant moment“ je možda najtočniji opis ovog umjetničkog istraživanja: usmjerenost na potencijal koji leži u samoj slici, u samoj nepomičnosti tijela i načinu na koji se ta (prividna) nepomičnost postiže i održava.


„Pregnant moment“ jest prividno statičan trenutak, koji postaje dinamičan kroz gledatelja i njegovu znatiželju, maštanje i pitanje o onome što je prethodilo tom trenutku i što će tek biti. To je trenutak koji se proteže u oba smjera jer sadrži i prošlost i budućnost, to je kritičan trenutak čiji je potencijal uvijek u oku promatrača. Predstava „Tableau vivant“ je istraživanje tog izvedbenog potencijala i izvedbenog vremena, te naše percepcije vremena koje shvaćamo i opažamo isključivo kao razmak između dvaju događaja. Veza između izvedbenog (scenskog) i „realnog“ vremena ovdje postaje nedokučiva i relativna u trenutku samog promatranja, u sadašnjosti. Vrijeme na taj način postaje izvedbeni materijal u koreografskom smislu, te pokušava prevazići efemernost izvedbe pokreta.

 

Koreograf: Ivana Kalc

Asistentica koreografa: Mila Čuljak

Autori glazbe: Enver Krivac, Moris Mateljan

Kostimografija/Scenografija: Tajči Čekada, Ivana Kalc

Izvođači: Nika Krajnović, Tihana Naglić, Sanda Hunjak, Tajči Čekada, Tereza Korošec, Željka Rupčić

Tehničko vodstvo: David Dubrović

Dizajn vizuala: Andrea Žic Paskuči

Fotograf: Karlo Čargonja

Produkcija: Kabinet

 

Financijski podržali: Grad Rijeka, Ministarstvo kulture RH