Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Gramina Hungarica de Degen' u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju

Izložba „Gramina Hungarica de Degen ili što bismo bez trave“, autorica Suzane Buzjak i Zorane Sedlar, otvara se u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju u Zagrebu, u utorak, 1. listopada 2019., u 19 sati, a trajat će do sredine mjeseca prosinca.
vrijeme: 01.10.2019.
mjesto: Zagreb, Hrvatski prirodoslovni muzej, Demetrova 1
url: http://www.hpm.hr/

Izložba „Gramina Hungarica de Degen ili što bismo bez trave“ govori o herbariju cijenjenog botaničara Árpáda Degena, u Hrvatskoj poznatog po otkrivanju našeg najpoznatijeg endema, velebitske degenije. Ovaj herbarij čini devet uvezanih svezaka, od kojih Hrvatski prirodoslovni muzej posjeduje četiri. Posebnost herbarija Gramina Hungarica je u njegovoj specijaliziranosti, odnosno tome što sadrži biljke koje pripadaju isključivo travama (porodica Gramineae = Poaceae).

Degenova zbirka je nastala kao temelj za ispitivanje i poboljšanje kvalitete livada i pašnjaka, a na njoj je radilo gotovo 40 suradnika koji su sakupili više od 350 različitih trava na području tadašnje Austro Ugarske Monarhije.

Autorice Suzana Buzjak i Zorana Sedlar, kustosice HPM-a, ovom će izložbom predstaviti lik Árpáda Degena, u čiju su čast trodimenzionalno preparirale velebitsku degeniju. Bit će predstavljena porodica trava, od izgleda, raznolikosti i rasprostranjenosti do koristi za čovjeka. Glavni dio izložbe su četiri sveska samog herbarija Gramina Hungarica, od kojih dva restaurirana.

Opširnije:
http://www.hpm.hr/