Preskočite na glavni sadržaj

Ciklus Lisinski subotom otvoren velikim glazbeno-scenskim spektaklom u čast Lisinskome

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog u Zagrebu otvorila je u subotu 38. sezonu svojeg ciklusa Lisinski subotom programom "Lisinski 200", u čast 200. obljetnice rođenja velikog skladatelja čije ime nosi, podsjetivši na impozantno glazbeno djelo danas pomalo zapostavljenog hrvatskog glazbenog velikana.
vrijeme: 29.09.2019.

Skladatelj Vatroslav Lisinski (Zagreb, 1819. - Zagreb, 1854.), napisao je prvu hrvatsku nacionalnu operu "Ljubav i zloba", te još uspjeliju operu "Porin", više od sedamdeset nadahnutih solo pjesama, četrdesetak zborova i razna instrumentalna djela za orkestar, a posljednje mu je djelo "Cum invocarem" za sopran solo, mješoviti zbor i orgulje.

Na 200. obljetnicu rođenja i 165. obljetnicu smrti Vatroslava Lisinskog, koncertom kojim je otvorila svoj najprestižniji  ciklus  klasične glazbe Dvorana Lisinski željela je publici ponuditi uvid u glazbeni karakter i specifična skladateljska rješenja tog glazbenog velikana, koja u sebi nose posebnost nacionalnog zvuka uz romantičarski duh, čvrstinu i oluju emocija.

Koncert "Lisinski 200" ponudio je presjek skladateljeva stvaralaštva, kronološki prošao kroz sve forme koje je radio, a upotpunila su ga čitanja njegovih pisama i svjedočanstava ljudi iz njegova vremena.

"Težak život velikoga skladatelja koji je za vrijeme svog života bio neshvaćen te nije doživio zasluženu potvrdu ni slavu, dobio je interaktivan i dinamičan hommage koji je izazvao veliko oduševljenje kako publike, tako i glazbenika koji su s posebnim ponosom i žarom izveli presjek najboljih i očuvanih djela Vatroslava Lisinskog", priopćeno je.

Hrvatsku glazbenu reprezentaciju predvodio je maestro Nikša Bareza koji je djelima Lisinskog pristupio s posebnom pažnjom i velikim poštovanjem, nastojeći u svaki najskriveniji detalj udahnuti život, kako bi prenio istinski značaj, specifičnost i kvalitetu opusa Lisinskog.

"Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a pobrinuo se da djela zvuče uistinu bogato i moćno, dok su posebne simpatije publike dobile emotivne i elegantne izvedbe solo pjesmi Lisinskog koje su izveli vrhunski operni solisti – mezzosopranistica Ivana Srbljan, bariton Ljubomir Puškarić i tenor Ladislav Vrgoč, uz pratnju Zrinke Ivančić Cikojević na glasoviru", stoji u priopćenju.

"Glumci Slavko Juraga i Nikša Kušelj između svakog su djela čitali razna svjedočanstava i osvrte suvremenika, krećući se po čitavoj Dvorani, čime je dodatno naglašena tragičnost sudbine skladatelja koji je hrvatskoj kulturi ostavio neprocjenjivo blago", dodaje se.

Sopranistica Ivana Lazar, Anabela Barić i Marta Schwaiger, tenor Domagoj Dorotić i bas Ivica Čikeš zaokružili su koncert izvevši ulomke iz njegovih dviju opera, s vrhuncem u izvedbi Uvertire broj 5, Bellona, a publika je izvođače ispratila gromoglasnim pljeskom.

Koncert pod nazivom "Lisinski 200" prvi je u nizu šesnaest vrhunskih koncerata sezone koja je već sada nadmašila sva očekivanja. Prodan je rekordan broj pretplata, čak njih 1500, nakon čega je prodaja naglo zaustavljena, zbog prijetnje rasprodavanja cijele Dvorane.

Na početku nove sezone "najprestižnijeg ciklusa klasične glazbe u Hrvatskoj" publiku je pozdravio ravnatelj Dvorane Dražen Siriščević, uz poruku: "Važna je ljubav koju dijelimo na koncertima, zato mi je iznimno drago da vas je sve više i više".

Ciklus Lisinski subotom nastavlja se 12. listopada, kada u Dvoranu stiže legendarna Filharmonija BBC-ja, pod ravnanjem maestra Johna Storgardsa i trenutno najboljeg, najpopularnijeg i najtraženijeg violončelista mlađe generacije, Kiana Soltanija. (Hina)