Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Izrada i pečenje keramike na neolitički način' gostuje u Zadru

U petak, 27. rujna 2019. godine, u 12 sati, u Arheološkom muzeju Zadar, otvoriti će se izložba „Izrada i pečenje keramike na neolitički način“, Arheološkog muzeja Istre.
vrijeme: 27.09.2019.
mjesto: Zadar, Arheološki muzej Zadar

Izložbom dr. sc. Romuald Zlatunić viši kustos Arheološkog muzeja Istre zajedno s keramičarkom Marinom Orlić, predstavlja tehnološki proces nastanka i pečenja keramičkih posuda prema originalima nastalim u neolitičkom razdoblju Istre. Postupci izrade i pečenja posuda prikazani su u kratkom dokumentarnom filmu autora Kristijana Burlevića čiji će rad biti prikazan na izložbi. Izložba je sastavljena od izložbenih panoa, 12 originalnih neolitičkih keramičkih ulomaka, 56 replika eksperimentalno izrađenih posuda, 1 kultne posude - ritona, 1 antropomorfne zvonaste figurice - falusa, 5 antropomorfnih figurica kao i većeg broja namjerno razbijenih ulomaka eksperimentalno pečenih posuda i pločica (koje su se koristile kod tehnoloških analiza lončarije).

Izložba pod naslovom „Izrada i pečenje keramike na neolitički“ način prikazuje problematiku nastanka i proizvodnje posuda u neolitičkom lončarstvu. U predstavljenim poglavljima ukazuje se na nastanak keramičkih proizvoda od prvih pokušaja proizvodnje u ranoneolitičkom razdoblju sve do kasnijeg neolitika, kada se ta obrtnička nespecijalizirana djelatnost u potpunosti razvila.
U prvom se dijelu ukratko govori o neolitičkom razdoblju na području Istre i istočne obale Jadrana, s evidentiranim nalazima prve pojave keramičkih posuda oko 6100. - 5750. godina pr. Kr. pa sve do kraja neolitika, kada je vidljiva intenzivnija proizvodnja i upotreba različitih keramičkih predmeta. U drugom se dijelu kroz arheološko i etnoarheološko tumačenje arheologa te keramičarsko tumačenje lončara objašnjava neolitički način proizvodnje i pečenja keramičkih posuda. Potom se on rekonstruira kroz eksperimentalno istraživanje, sastavljeno od nekoliko faza, u koje je uključeno vađenje prirodnog zemljanog sedimenta, oblikovanje glinene smjese i posuda te pečenje  posuda na otvorenom.

Dan prije zatvaranja izložbe 14. studenog. 2019. godine  predviđena  su predavanja i radionice za sve zainteresirane osobe različite dobi (od predškolske djece, učenika, studenata i umirovljenika).