Preskočite na glavni sadržaj

Projekt Rediscover: Predstaviti židovsku baštinu

Projektom Rediscover, čiji je nositelj mađarski grad Segedin, a partneri gradovi iz nekoliko država, među kojima i Osijek, želi se otkriti materijalna i nematerijalna židovsku baštinu u jedinicama lokalne uprave i samouprave koje su sudionici projekta, istaknuto je u utorak u Osijeku.
vrijeme: 24.09.2019.
mjesto: Osijek
url: http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/rediscover
Na konferenciji održanoj u sklopu 3. partnerskog sastanka tog projekta osječka dogradonačelnica Žana Gamoš je rekla kako je riječ o transnacionalnom projektu s devet sudionika.


Osim Segedina i Osijeka, gradovi partneri su Galati, Temišvar, Regensburg, Murska Sobota, Subotica, Banja Luka i općina Kotor. Provedba projekta počela je u lipnju 2018., a njime se želi otkriti materijalna i nematerijalna židovska baština u tim jedinicama lokalne uprave i samouprave. 


"Svima je zajedničko bogato naslijeđe koje su nam sugrađani židovskog podrijetla ostavili, a veliki dio toga je nepoznat javnosti", rekla je Gamoš. Dodala je kako je projekt vrijedan gotovo dva milijuna eura, a njegov puni naziv je "Ponovno otkriti, izložiti i iskoristiti skrivenu židovsku baštinu Podunavlja".


Istaknula je kako su u Osijeku živjele mnoge svjetski poznate i priznate osobe židovskog podrijetla kao što su filmski producent Branko Lustig, kipar Oscar Nemon, slikar Ivan Rein, dirigent Lav Mirski i mnogi drugi te da je to prilika za predstavljanje njihova doprinosa zajednici.


Jesenka Ricl iz Hrvatskog društva kulturnog turizma sa sjedištem u Osijeku rekla je kako se u sklopu provedbe projekta pripremaju za postavljanje izložbe u Muzeju Slavonije na kojoj će predstaviti kolekcija židovske obitelji Weissman.


"Želimo organizirati za turiste povijesne ture ambijentalnog tipa i provedbu niza edukativnih radionica u suradnji sa Židovskom općinom u Osijeku", rekla je.


Povjesničar umjetnosti Grgur Marko Ivanković podsjetio je kako je Osijek jedan od rijetkih gradova koji u svojemu graditeljskom fundusu ima sačuvanu židovsku kulturnu baštinu te da je u njemu mnogo građevina koje su podigli trgovci i industrijalci židovskog podrijetla.


"Židovska općina izgradila je čak tri objekta – židovsku školu, staru sinagogu iz 1869. godine i novu sinagogu iz 1903. godine, a imamo i dva židovska groblja. Napravili smo turističku rutu 'Tragovima židovske kulture', kojom je predviđen obilazak Osijeka i lokacija na kojima su te građevine. Obilazimo i ulice u kojima su Židovi sagradili svoje brojne reprezentativne historicističke i secesijske kuće. Upravo su oni bili začetnici izgradnje osječke secesije", zaključio je.


Provedba projekta završava 31. svibnja 2021. (Hina)