Preskočite na glavni sadržaj

Otvorenje nove koncertne sezone u 'Zajcu': Bruckner #9

Orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca, sa svojim šefom dirigentom Yordanom Kamdzhalovom, novu koncertnu sezonu svečano otvara u subotu, 28. rujna 2019., izvedbom velebne Brucknerove Devete, njegova posljednjeg remek-djela.
vrijeme: 28.09.2019.
mjesto: Rijeka, HNK Ivana pl. Zajca
url: https://hnk-zajc.hr/

Nakon nezaboravnih riječkih izvedbi Četvrte i Sedme simfonije pod dirigentskim vodstvom Yordana Kamdzhalova, koje su oduševile i očarale riječku publiku, niz Brucknerovih veličanstvenih djela nastavlja se Devetom simfonijom u d-molu, a Bruckner i Kamdzhalov spoj su koji obećava još jednu izuzetnu i moćnu interpretaciju glasovitog simfonijskog djela.
Brucknerove su simfonije česte na koncertnom repertoaru maestra Kamdzhalova, a Ken Ward kritičar specijaliziranog londonskog časopisa „Bruckner Journal” proglasio je Brucknerovu Devetu pod vodstvom Kamdzhalova najboljom ikad: „Upravo u finalu Devete simfonije Kamdzhalovljeva hrabrost i snaga njegova vizionarskog dirigiranja najviše dolaze do izražaja. Više sam puta čuo izvedbe finala, uključujući onu Sir Simona Rattlea i Berlinske filharmonije, ali ovom ih je interpretacijom Kamdzhalov svih zasjenio“.
Bruckner je svoju Devetu simfoniju ostavio nedovršenom, na dan svoje smrti radio je na njenom finalu s kojim se „borio“ nekoliko mjeseci. „ Deveta će biti moje remek-djelo, samo molim Boga da me poživi dovoljno dugo da je dovršim“, kazao je Bruckner jednom svom gostu. Na koncu su iza njega ostala tri završena fascinantna stavka i gotovo dvjesto skica za finale. Finale, koje ćemo čuti na riječkom koncertu, priredili su Nicola Samale, John A. Phillips, Benjamin Gunnar Cohrs i Giuseppe Mazzuca upravo prema tim, nedavno pronađenim, Brucknerovim manuskriptima, a što ga je je po prvi put izveo Sir. Simon Rattle s Berlinskom filharmonijom 2011. godine.

https://hnk-zajc.hr/