Preskočite na glavni sadržaj

Antisezona 19 - plesne predstave u MSU

Treći blok Antisezone 19 održava se od 25. do 28. rujna, a program otvaraju 'Bliski susreti plesne vrste' u kojima Mila Čuljak, Ognjen Vučinić i Silvia Marchig u ad hoc izvedbi odgovaraju na pitanja o svojim umjetničkim praksama, motivacijama, iskustvima, izvođenju, koreografiji, inspiracijama i uzorima.
vrijeme: 25.09.2019.
mjesto: Zagreb; MSU, Dvorana Gorgona
url: http://www.msu.hr/
ANTISEZONA 19 – ples u Gorgoni novi je cjelogodišnji projekt na suvremenoj plesnoj sceni koji je kreiralo pet renomiranih hrvatskih plesnih umjetnica: Ana Kreitmeyer, Silvia Marchig, Sonja Pregrad, Iva Nerina Sibila i Zrinka Šimičić Mihanović, u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti u Zagrebu.

 

Radi se o novom formatu za susret s aktualnim strujanjima u hrvatskom suvremenom plesu kroz niz premijernih i repriznih izvedbi, radionica, gostovanja, razgovora kao i popratnih programa u kojima će publika moći susresti umjetnike na nove i neformalne načine.

 

Program ANTISEZONA 19:
 
25. rujna 2019.
19:30 sati, GORGONA
 
Bliski susreti plesne vrste -  Mila Čuljak, Silvia Marchig, Ognjen Vučinić
 
Bliski susreti plesne vrste kratka je forma koja  balansira između intervjua, izvedbe, dijaloga o metodologiji rada i privatnog razgovora. Umjetnici pred publikom razgovore o
svojim umjetničkim praksama, motivacijama, iskustvima, izvođenju, koreografiji, inspiracijama, uzorima... transformiraju
u kratke improvizacijske situacije
 
U ovom izdanju blisko se susreću:
MILA ČULJAK:
Majka, radnica u kulturi i obrazovanju. Specijalizirala se u lip- sync tehnici. Autorica, izvođačica i suradnica u projektima za TRAFIK Tranzicijsko-fikcijsko kazalište, kooautorsku
inicijativu OOUR, DB Indoš – House of Extreme Music, plesni projekt llinkt!, Prostor+, kazališna radionica Malik, Kik Melone, HNK Ivana pl. Zajca, jedna od pokretača edukacije u
suvremenom plesu i inkluzivne plesne scene za osobe s dječjom
i cerebralnom paralizom u Rijeci.
 
OGNJEN VUČINIĆ:
Plesač, koreograf i plesni pedagog, suosnivač plesne kompanije MASA, jedan od naših najnagrađivanijih plesnih umjetnika (dobitnik čak 3 Nagrade hrvatskog glumišta za najbolja plesna ostvarenja, Nagrade žirija za predstavu Radevu na Festivalu koreografskih minijatura u Beogradu i Grand Prix za predstavu Ti u Alžiru). Tijekom dugogodišnje izuzetno uspješne plesne karijere surađivao s brojnim domaćim i stranim koreografima i kompanijama, prošle godine po prvi puta i sa kolektivom IMRC na predstavi Bella Ciao.
 
i domaćica susreta
SILVIA MARCHIG:
Plesna umjetnica, osnivačica umjetničke organizacije KIK MELONE, jedan od organizatorica AN ANTISEZONE 19, dugogodišnja entuzijastica eksperimentiranja unutar plesnih i izvedbenih praksi u svrhu probijanja granica postojećih modela kreacije, produkcije i
prezentacije umjetnosti. Također i nastavnica klasičnog baleta.
 
 
20:30, GORGONA
Sve četiri za jedno / Na rubu dodira i kaosa - Ana Kreitmeyer & TRAS
 
Novi rad plesne umjetnice Ana Kreitmeyer nastaje u suradnji s izvođačicama Petrom Chelfi, Ivanom Pavlović i Martinom Tomić; a bavi se idejom koreografije kao zajedničkih mjesta susreta, te načinima (samo)organizacija koreografije kao mjesta rada, pregovora, zajedništva, ali i zamora, zastoja i odustajanja i otpora.
Unatoč tome, pitamo se kako misliti ples i koreografiju kao naš zajednički prostor i rad?
Kako dijelimo odgovornost za zajedničko?
 
Autorica: Ana Kreitmeyer
Koreografija i izvedba: Petra Chelfi, Ivana Pavlović, Martina Tomić i Ana Kreitmeyer
Dramaturgija: Mila Pavičević
Prostor: Igor Pauška
Glazba: Hrvoslava Brkušić i Igor Pauška
Vizualno oblikovanje: Igor Pauška
Kostimi: sve zajedno
 
Projekt je nastao u koprodukciji sa festivalom Perforacije i u suradnji sa Studentskim centrom u Zagrebu - Teatrom &TD., Udrugom plesnih umjetnika Hrvatske, Art radionicom Lazareti iz Dubrovnika i Wiesenburg-Halle iz Berlina, a podržan je od Ministarstva kulture RH i Gradskog ureda za kulturu grada Zagreba.
Hvala: Nikolini Pristaš, Zrinki Užbinec, Goranu Ferčecu i Jeleni Erceg
 
 
21:30
Hangover sesija u suradnji s Kritičkim parkourom – razgovor izvođača, publike i kritičara
                                                            
                                                              ///
 
27.rujna 2019.
 
20:00, GORGONA
Đavolji odvjetnik - IMRC & Martina Tomić, premijera
 
Polazeći od interesa za slušanje kao aktivnost koju pretpostavlja svaka razgovorna situacija, predstava propituje i istražuje principe polilogičnosti i zajedničkog donošenja odluka. Ukidanjem riječi iz polja verbalnog razgovor se seli u prostor plesa koji nastaje intuitivno, slušanjem namjera i prestrukturiranjem pažnje. Ono što postaje vidljivo u prvom planu procesi su pregovaranja između različitih tijela, a materijal se gradi iz koreografskog promišljanja što sve može značiti participacija u određenoj zajednici. Postavljaju se pitanja kako podržati drugoga, stišati se, prepustiti riječ drugome, napustiti kolektiv, odlučiti za sebe ili drugoga, odabrati ne sudjelovati, delegirati ili preuzeti odgovornost. Prepuštanjem riziku da sve to nije unaprijed odlučeno već se pregovara iz izvedbe u izvedbu, ples neprekidnih pokušaja da se ostvari konsenzus u fokus stavlja pitanje što pojam inkluzije može značiti bilo kojoj zajednici.
 
Koreografkinja: Martina Tomić
Dramaturginja: Nina Gojić
Glazbeni suradnik: Nenad Kovačić
Oblikovanje svjetla: Marino Frankola
 
Izvođači:
Mia Kevo, Helvecia Tomić, Leon Goličnik, Jason Mulhausen, Marjan Pajvot
Umjetničko vodstvo: Iva Nerina Sibila
Produkcija – IMRC / HIPP 2019.
 
Podržano od Gradskog ureda za kulturu grada Zagreba i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.
                                                            ///
 
28. rujna 2019.
 
20:00, GORGONA
 
Što želimo? - Tamara Bračun (PG Magija)  i Zvonimir Kvesić
Ovaj kratki duet  prvi je samostalni rad Tamare Bračun, nastao u suradnji s plesnim umjetnikom Zvonimirom Kvesićem. Rezultat je koreografskog istraživanja kojim propitujemo našu svijest odnosa. Komuniciramo kroz tišinu i kreiramo vlastitu stvarnost. Nevidljive niti koje nas povezuju čine tanku liniju između ljubavi i znatiželje. Plešući otkrivamo što partner želi i kako se osjeća.
 
Autorica i koreografkinja: Tamara Bračun
Ples i kreacija: Zvonimir Kvesić i Tamara Bračun
Glazba: Bi Lamban, Heac, Nordic, Zack Hemsey
Mentorica: Gordana Svetopetrić
Dizajn rasvjete: David Dubrović
Produkcija: Gordana Svetopetrić u suradnji sa  UCDP Rijeka.
Rad je realiziran uz potporu Grada Rijeke.
 
Tamara Bračun dugogodišnja je članica plesne grupa Magija iz Rijeke u kojoj aktivno djeluje kao plesačica. Pored rada u Magiji ostvaruje izvedbene suradnje sa koreografima i plesačima nezavisne plesne scene u Hrvatskoj. Posljednju godinu posvećuje i vođenju radionica plesne meditacije.
Magija je plesni kolektiv sa sjedištem u Rijeci čiji su plesači članovi Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom / Rijeka. Od 2006. godine posvećeni su plesnom pokretu na području suvremenog plesa i plesne improvizacije. U opusu svojih radove potpisuju kraće radove i cjelovečernje predstave.  Profesionalno razvijaju inkluzivnu plesnu scenu šireći svoju suradnju s profesionalnim plesačima i glumcima nezavisne scene, studentima plesa i drugim udrugama osoba s invaliditetom. Rade na visoko profesionalnoj razini, umjetnički i edukativno su orijentirani. Pod vodstvom i inicijativom plesnih umjetnica Gordane Svetopetrić i Sanje Josipović pokreću festival Inkluzivne scene koji 2020. godine slavi svoju petu godinu postojanja.
 
 
20:30, GORGONA
Đavolji odvjetnik - IMRC & Martina Tomić
 
 
 
Dodatni program:
25. / 26. 9. Kritički parkour – moderatorice Ana Fazekaš i Iva Nerina Sibila
Ova edicija Kritičkog parkoura osmišljena je kako bi se susreli kritičari koji prate suvremeni ples na široj hrvatskoj sceni.  Cilj je susreta prije svega artikulirati proces gledanja predstave u kontekstu pisanja kritičkih osvrta, komunikacija iskustava navezanih na kritičke osvrte s plesnim umjetnicima te dijeljenje spisateljskih praksi. Fokus je na otvaranju teme same metodologije komunikacije viđenoga u pisanom tekstu, uz kontakte s drugim instancama iskustva predstave, odnosno članovima i članicama publike te izvođačima. Pozvani na sudjelovanje su kritičarki iz Zadra, Rijeka, Osijeka, Splita i Zagreba
 
Program ANTISEZONE 19 podržan je od Gradskog ureda za kulturu grada Zagreba, Ministarstva kulture RH i Performance Situation Room / NDA  Life Long Burning EU projekta.
 
 
Đavolji odvjetnik, IMRC & Martina Tomić
u sklopu IMRC projekta Dupla pozivnica