Preskočite na glavni sadržaj

Femininologija 2019. - hommage Nives Kavurić Kurtović

Međunarodna izložba recentnih djela hrvatskih, makedonskih, slovačkih i slovenskih likovnih umjetnica 'Femininologija 2019. - hommage Nives Kavurić Kurtović' održava se u dva prostora - u galeriji Vladimir Bužančić te, drugi dio izložbe, u galeriji Kristofora Stankovića, Gradske skupštine Grada Zagreba.
vrijeme: 26.09.2019.
mjesto: Zagreb, galerija Vladimir Bužančić, galerija Kristofora Stankovića
url: https://hululk.weebly.com/

Izložba se otvara u galeriji Vladimir Bužančić 26. rujna gdje se može pogledati do 11. listopada 2019.
Drugi dio izložbe održava se u galeriji Kristofora Stankovića, Gradske skupštine Grada Zagreba, s otvorenjem 1. listopada, gdje ostaje otvorena do 7. listopada 2019.

Izložbeni projekt  „Žena" (već 2015. nazvan „Femininologija“) pokrenut je 2014. godine pod kustoskom palicom Sande Stanaćev Bajzek, a u organizaciji Hrvatske udruge likovnih umjetnika i likovnih kritičara, koja ostvaruje izložbene projekte temeljene na bogatoj kulturno- umjetničkoj baštini otvarajući suradnju sa srodnim institucijama i udrugama kroz organizaciju idejno sličnih programa.

Jedan od njih je i izložba Femininologija kojom se predstavljaju žene vizualne umjetnice i njihovo stvaralaštvo koje u cijelosti ili segmentima akceptira višestruki identitet žene, brojne stereotipove i arhetipove, pokušavajući proniknuti  u ženinu bit i krenuti kroz umjetnost u potragu za njezinom stvarnom ulogom i značenjem u društvu u kojem živimo. 

Ove godine „zaokrećemo“ temu, odnosno fokusiramo je na reinterpretaciju stvaralaštva i osobnosti velikanke hrvatske likovne umjetnosti  Nives Kavurić-Kurtović. Izložba je svojevrsni hommage ovoj slikarici prepoznatljiva rukopisa, harmoničnog kolorita i poetiziranih naslova. U prilog ovom izložbenom projektu poslužila su umjetnička djela petnaest likovnih umjetnica:  pet hrvatskih i deset  inozemnih iz Makedonije, Slovačke  i Slovenije, koje će nam, nadam se, pomoći u stvaranju novog pogleda na djelo vrhunske umjetnice i žene kakva je bila Nives K-K. Ali ovakvim likovnim pristupom kustosica Sanda Stanaćev Bajzek  predstavlja i šesnaest izuzetnih „femina“ koje su svoju osobnost i svoje stvaralaštvo dobrovoljno stavile u službu  likovne „ode“ Nives K-K. Hrvatskoj šestorci pripadaju umjetnice koje su sudjelujući u prošlim izložbama Femininologije predstavile vlastito stvaralaštvo, oplemenjujući time sam projekt, ali i podižući svijest o kvaliteti umjetničke produkcije žena.

To su: Antonija Balić Šimrak, Emilija Duparova, Andreja Hojnik Fišić, Koraljka Kovač, Ana Sladetić Šabić i Ksenija Turčić. Makedonsku četvorku predvoditi će vršnjakinja Nives Kavurić Kurtović i jedna od najboljih makedonskih slikarica Ana Temkova, a sudjeluju još i kustosica makedonske femine Jana Maneva Čuposka, Nataša Milovančev i Marina Kocareva.  Slovensku petorku predvodi grafičarka svjetske reputacije Milena Gregorčič, a sudjeluju još i Anka Krašna, Irena Gayatri Horvat (jedna od prvih femininologinja), Slađana Matić Trstenjak i Saša Bezjak, a predstavnica slovačkih snaga koja je i predvodila prošlogodišnju „femina ekipu“ je Lydia Patafta.