Preskočite na glavni sadržaj

Varaždinske barokne večeri počinju 20. rujna

Varaždinske barokne večeri počinju 20. rujna
Varaždinske barokne večeri počinju u petak, 20. rujna, a ove će godine spojiti baroknu glazbu i vrhunske glazbenike Hrvatske i Švedske, zemlje partnera festivala, uz brojna popratna događanja, najavljeno je u srijedu na konferenciji za novinare u varaždinskoj Gradskoj vijećnici.
vrijeme: 20.09.2019.
mjesto: Varaždin
url: http://vbv.hr/
"Lucidnost u programu povezana s današnjicom, događaj visoke glazbene estetike i ukusa na europskoj razini – to će biti 49. Varaždinske barokne večeri", najavio je ravnatelj VBV-a Davor Bobić.


Prvi put u povijesti festivala zemlja partner je iz Skandinavije, a Varaždin će imati priliku ugostiti najbolje od najboljih umjetnika iz Švedske i Norveške, dodao  je. "Ansambli su vrhunski, imaju svjetsku reputaciju i to će biti posebnost kojom se piše nova povijest festivala", rekao je ravnatelj VBV-a.


Osim švedske i sjevernoeuropske barokne glazbe, poseban novitet programa bit će švedska folklorna glazba na instrumentima koji nikad u povijesti nisu bili viđeni u Varaždinu.


"To je glazba švedskih zatvorenika u Sibiru, glazba koja se odvijala na ulicama Švedske u 16. stoljeću, a tu je i ansambl Romeo i Julia koji će izvesti nekoliko uspješnica sastava ABBA", rekao je Bobić i dodao da će biti zastupljena i hrvatska barokna glazba.


"Imat ćemo tri koncerta hrvatske glazbene baštine, s četiri ansambla – Projekt Lazarus, ansambl Responsorium te ansambl Antiphonus i Hrvatski barokni ansambl. Jedini smo festival koji vodi brigu o hrvatskoj glazbenoj ostavštini", završio je Bobić.


Festival se otvara u petak, 20. rujna u varaždinskoj katedrali, uz nastup zbora i orkestra Göteborg Baroque koji će pod ravnanjem dirigenta Magnusa Kjjelsona izvesti djela Vivaldija, Romana, Zelenke i Handela.


"Uslijedit će tradicionalni vatromet, ali i program koji se danas popularno naziva cross over, u izvođenju Romea i Julie i to je sve što ću reći o otvorenju, uz informaciju da će sudjelovati i Varaždinska građanska garda te da će biti i svjetlosnih efekata", najavio je ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin Raymond Rojnik.


Popratna će se događanja odvijati pod nazivom Total Baroque, a obuhvaćaju ukupno 25 programa koji imaju i svoje potprograme – od techno baroka, gastronomske manifestacije Slatki okusi varaždinskoga kraja, baroknog vina i piva, do Međunarodne izložbe cvijeća, ali i izložbe Lupinizam by Lupino.


"Lupino je hrvatski umjetnik koji najviše izlaže po Europi i dobro je da se može predstaviti i u svojem Varaždinu. Tijekom VBV-a imat ćemo i ciklus Bergmanovih filmova te niz drugih aktivnosti koje građani mogu vidjeti i uključiti se, primjerice, u interaktivne radionice, učenje švedskog jezika", kazao je gradonačelnik Ivan Čehok, dok je Natalija Martinčević, posebna savjetnica župana Radimira Čačića, naglasila da Varaždinska županije snažno podupire VBV.


"Činimo to financijski, ali i programski, kroz našu Glazbenu školu koja je i nositelj velikog dijela programa", kazala je Martinčević.


Osim u Varaždinu te mjestima u Varaždinskoj županiji, ovogodišnji će se koncerti, njih ukupno 28, održavati i u Križevcima, Krapini, Prelogu, Svetom Jurju na Bregu, Belcu i Ptuju, a festival će završiti koncertom nagrađivanih učenika Glazbene škole iz Varaždina uz Varaždinski komorni orkestar. Uoči završnog koncerta upriličit će se svečana dodjela festivalskih nagrada. (Hina)