Preskočite na glavni sadržaj

Sandra Sterle: 'Hodati s njima'

Ovogodišnja memorijalna intervencija u čast žrtava fašizma u organizaciji Virtualnog muzeja Dotrščina i Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba bit će izvedena u subotu, 21. rujna, s početkom u 11 sati, kod središnjeg spomenika na glavnom ulazu u spomen-park Dotrščina. Rad Sandre Sterle naslovljen 'Hodati s njima' odabran je na javnom natječaju, a građani su pozvani sudjelovati u izvedbi.
vrijeme: 21.09.2019. 11 h
url: https://www.facebook.com/virtualnimuzejdotrscina/
Izvedba se događa neovisno o vremenskim uvjetima.
 
Javna intervencija događat će se u formi lagane i kratke šetnje, hoda kroz šumu. Građani su pozvani donijeti sobne biljke na izvedbu i prošetati ih parkom tijekom organizirane povorke od prvog do drugog spomenika.
 
“Sobne biljke uglavnom životni vijek provode u zatvorenim prostorima. Pomak prema otvorenom prostoru spomen-parka Dotrščina na neki način simbolizira pomalo apsurdnu mobilizaciju onoga što je po definiciji nepokretno, unutar četiri zida, ali na taj način upravo progovara o angažmanu onih vlasnika biljaka koji, pristajući na ovaj umjetnički apsurd, obnavljaju sjećanje na ono što se na tom mjestu dogodilo. Ne pristajanje na revizionizam ili status-quo podrazumijeva i iskorak prema iracionalnom, začudnom. Može se reći i da su biljke ravnodušne na ljudska stratišta. Nakon mnogo godina na tim mjestima priroda ide svojim putem. Međutim odnos koji ljudi uspostavljaju s kućnim biljkama su također ovisnost i briga. Biljka može evocirati i empatiju, možda nejasan osjećaj povezanosti s drugim živim bićima.” Sandra Sterle
 
Spomen-park Dotrščina mjesto je najvećeg masovnog zločina u modernoj povijesti Zagreba. Na Dotrščini je za vrijeme okupacije od 1941. do 1945. godine od strane ustaškog režima ubijeno nekoliko tisuća ljudi, ponajviše Zagrepčana i osoba iz okolice grada, ali i drugih.
 
Ovogodišnja memorijalna intervencija izvodi se treću godinu za redom u partnerstvu s Vijećem srpske nacionalne manjine Grada Zagreba.
 
Najveći dio rada Virtualnog muzeja Dotrčina provodi se kroz počasni rad tj. volonterski.
 
Virtualni muzej Dotrščina je autorski projekt Saše Šimprage. Projekt je pokrenut 2012., incijalno u okviru programa kulture sjećanja Documente - Centra za suočavanje s prošlošću.
 
Do sada su u parku izvedeni radovi Saše Šimprage, Davora Sanvincentija, Slavena Tolja, Danijela Kovača, Zorana Pavelića i Gilda Bavčevića.
 
Memorijalna intervencija izvodi se tradicionalno u povodu Svjetskog dana mira.
 
Zahvala: Sindikat biciklista/ Tomislav Nakić Alfirević
 
Aktivnosti Virtualnog muzeja Dotrščina pratite ovdje.