Preskočite na glavni sadržaj

Filmovi američke filmske dive Ave Gardner u Kinoteci

Zagrebačka Kinoteka posvetit će drugu polovicu rujna opusu američke filmske dive Ave Gardner, ikone zlatnog doba Hollywooda i jedne od najljepših glumica svih vremena - od 17. do 28. rujna donosi devet  filmova u kojima je ostvarila neke od svojih najznačajnijih uloga.
vrijeme: 17.09.2019.
mjesto: Zagreb; Kino Kinoteka, Kordunska 1
url: https://www.facebook.com/KinoKinoteka
Prikazat će se filmovi "Mito" (1949.) Roberta Z. Leonarda i Vincentea Minnellija,  "Propagandisti" (1947.) Jacka Conwayja, "Istočna strana - zapadna strana" (1949.) Mervyna LeRoyja, "Veliki grešnik" (1949.) Roberta Siodmaka, "Kolibica" (1957.) Marka Robsona, "Spojište Bhowani" (1956.) Georga Cukora, "Sedam dana u svibnju" (1964.) Johna Frankenheimera, "Mogambo" (1953.) Johna Forda i "Noć iguane" (1964.) Johna Hustona.


Kako se podsjeća u najavi Kinoteke, Ava Gardner je stekla status filmske zvijezde zahvaljujući ulogama u filmovima "Bosonoga kontesa", "Noć iguane" i "Mogambo", te filmovima nastalim prema književnim predlošcima Ernesta Hemingwaya, "Snijegovi Kilimandžara" i "Sunce se ponovno rađa".


"Bila je jedna od najfatalnijih žena zlatnog doba Hollywooda, a velike ljubavi su joj bili Mickey Rooney, jazz glazbenik Artie Shaw te slavni pjevač i glumac Frank Sinatra", napominje se.


Ciklus otvara u utorak krimi-drama "Mito", u kojem federalni agent Rigby (Robert Taylor) odlazi u Srednju Ameriku kako bi pronašao ukradene avionske motore, te se tamo zaljubljuje u  zavodljivu barsku pjevačicu (Ava Gardner), fatalnu ženu glavnog sumnjivca.


Bit će tu i niz zabavnih romantičnih komedija, poput filma "Propagandisti", priče o ratnom veteranu (Clark Gable) koji se pokušava nametnuti u svijetu oglašavanja, a niz poslovnih zavrzlama vodi ga u ljubavni trokut s ratnom udovicom (Miranda Kerr) i mladom pjevačicom (Ava Gardner).


Oko ljubavnog trokuta sve se vrti i u romantičnoj drami "Istočna strana - zapadna strana", gdje se tašti biznismen (James Mason) spetlja se s bivšom djevojkom (Ava Gardner) i tako ugrozi sretan brak s bogatom nasljednicom (Barbara Stanwyck).


U "Kolibici" lady Susan Ashlow (Ava Gardner) nakon brodoloma završava na pustom otoku sa suprugom i ljubavnikom (David Niven i Stewart Granger), a u ljubavnom trolistu s Clarkom Gableom i Grace Kelly je u romantičnoj afričkoj avanturi "Mogambo" Johna Forda, jedinom za koji je bila nominirana za Oscara.


U drami "Veliki grešnik", nastaloj prema romanu Kockar F. M. Dostojevskog,  pojavljuje se u ulozi fatalne žene zbog koje će mladi pisac (Gregory Peck) završiti u paklu ovisnosti o kocki, a u povijesnoj drami "Spojište Bhowani" tumači ulogu ženu englesko-indijskog porijekla koja traga za identitetom usred kaosa povlačenja Britanaca iz Indije.


Krajem rujna  program posvećen Avi Gardner zatvoriti će hladnoratovska drama s elementima trilera "Sedam dana u svibnju" s Burtom Lancasterom i Kirkom Douglasom te psihološka drama "Noć iguane", koji se najavljuje kao "zanimljiv i napet film" nastao prema kratkoj priči Tennesseeja Williamsa. (Hina)