Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi na 25. Međunarodnom festivalu kratkometražnog filma u Drami

U službenom natjecanju kratkometražnog filma prikazuje se uradak Nine Violić 'Janje', kojem će to biti međunarodna premijera. Osim toga, u programu namijenjenom studentskim filmova iz regije prikazuju se naslovi 'Bila soba' redatelja Mladena Stanića i 'Kontraofenziva' Jakova Nole. Međunarodni festival kratkometražnog filma u Drami (Grčka) održava se od 15. do 21. rujna.
vrijeme: 15.09.2019.
mjesto: Grčka; Drama
url: https://www.dramafilmfestival.gr/42_EN/
Kratkometražni igrani film Janje redateljice i scenaristice Nine Violić premijerno je prikazan na ovogodišnjem Motovun Film Festivalu, dok će mu projekcija 17. rujna na festivalu u Drami biti međunarodna premijera. Nakon Grčke, Janje putuje u Veliku Britaniju na BFI – Filmski festival u Londonu koji se održava od 2. do 13. listopada. Film je nastao u produkciji kuće Spiritus movens, na čelu s producenticama Zdenkom Gold i Vanjom Sremac te je podržan sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

 

U studentskom programu naziva Balkan Student Panorama prikazuje se Bila soba redatelja Mladena Stanića i producenta Danijela Popovića, koji je na prošlogodišnjem Zagreb Film Festivalu osvojio Zlatna kolica u programu Kockice. Film je nastao u produkciji Akademije dramskih umjetnosti, a koproducirao ga je Kino klub Split. Projekcija filma u Dramu na rasporedu je u srijedu, 18. rujna.

 

Osim Bile sobe, u isti program uvršten je film autora Jakova Nole, Kontraofenziva. FIlm je producirao Pere Curkov (ADU), a snimljen je uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. Projekcija Kontraofenzive na festivalu u Drami zakazana je za ponedjeljak, 16. rujna.

 

Fokus Balkan Student Panorama programa ove godine je na slovenske kratkometražne filmove, dok je fokus na hrvatske u programu Balkan Panorama bio 2017. godine.

 

Međunarodni festival kratkometražnog filma u Drami najznačajniji je festival ove vrste u Grčkoj koji okuplja filmaše iz cijeloga svijeta. Posebnu važnost daje mu činjenica da se najuspješniji filmovi u Drami dalje nominiraju za Europsku filmsku nagradu (European Film Award).


Na ovogodišnjem 42. nacionalnom i 25. međunarodnom izdanju festivala bit će prikazano 199 filmova iz 64 zemlje.


Izvor: HAVC