Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatski naslovi na 22. izdanju Festivala slovenskog filma

Na ovogodišnjem Festivalu slovenskog filma, koji traje od 17. do 22. rujna u Portorožu, u natjecateljskim programima prikazat će se jedanaest hrvatskih naslova, od kojih su devet hrvatske manjinske koprodukcije.
vrijeme: 17.09.2019.
mjesto: Slovenija; Portorož
url: http://www.fsf.si/2019/

U službenom natjecanju kratkometražnih filmova, svoju će premijeru na Festivalu slovenskog filma imati hrvatska manjinska koprodukcija Raj redatelja Sonje Prosenc i Mitje Ličena (hrvatska koproducentica je Tamara Babun, Wolfgang&Dolly). U istoj sekciji prikazuje se i Potop Kristijana Krajnčana, također hrvatska manjinska koprodukcija (hrvatska producentica je Rea Rajčić, Eclectica).

 

U natjecanju slovenskog dugometražnog filma nalazi se hrvatske manjinske koprodukcije Korporacija redatelja Mateja Nahtigala (hrvatski koproducent je Siniša Juričić, Jaako dobra produkcija) te Svi protiv svih Andreja Košaka (hrvatska producentica je Barbara Vekarić, Filmska udruga Motion)

 

U sekciji namijenjenoj manjinskim slovenskim koprodukcijama prikazuju se hrvatski dugometražni filmovi, igrani Moj dida je pao s Marsa Marine Andree Škop i Dražena Žarkovića (Studio dim) i igrano-dokumentarni Dnevnik Diane Budisavljević Dane Budisavljević (Hulahop) te hrvatske dugometražne igrane manjinske koprodukcije Bog postoji, njeno ime je Petrunija Teone Strugar Mitevske (hrvatska koproducentica je Zdenka Gold, Spiritus movens), Sin Ines Tanović (hrvatska koproducentica je Zdenka Gold, Spiritus movens), Šavovi Miroslava Terzića (hrvatska koproducentica je Zdenka Gold, Spiritus movens), dokumentarni Najljepša zemlja na svijetu Želimira Žilnika (hrvatski koproducent je Nenad Puhovski, Factum) te kratkometražni igrani Scout Alexa Cvetkova (hrvatski koproducent je Igor A. Nola, MP filmska produkcija).

 

Festival slovenskog filma najznačajniji je filmski festival u Sloveniji koji predstavlja pregled tamošnje audiovizualne produkcije. Tijekom pet dana trajanja u rujnu u Portorožu se prikazuju dugometražni i kratkometražni igrani te dokumentarni i animirani filmovi snimljeni u Sloveniji u proteklih godinu dana. Najboljim ostvarenjima dodjeljuje se nagrada 'Vesna', a svečanu dodjelu uživo prenosi RTV Slovenija. Nagrađeni filmovi će se od 24. do 28. rujna prikazivati u ljubljanskom Kinu Komuna. Više o festivalu pronađite na službenoj stranici.

 

Na prošlogodišnjem izdanju Festivala slovenskog filma hrvatska manjinska koprodukcija Izbrisana redatelja Mihe Mazzinija (hrvatska koproducentica je Ankica Jurić Tilić, Kinorama) osvojila je četiri priznanja: nagradu za najbolju žensku ulogu osvojila je Judita Franković Brdar, za najbolju originalnu glazbu nagrađeni su Jura Ferina, Pavao Miholjević i Vladimir Godár, za najbolju scenografiju nagradu je primio Matjaž Pavlovec, a za najbolju kostimografiju nagrađena je Sanja Džeba. Na istom izdanju festivala dugometražni dokumentarni film Dani ludila u režiji Damiana Nenadića hrvatske produkcije (Restart) nastao u koprodukciji sa Slovenijom (Petra Pan Film Production) nagrađen je Vesnom za posebna postignuća.

 

Izvor: HAVC