Preskočite na glavni sadržaj

Film i diskusija EU: Izbjeglice i migranti

Festival tolerancije – JFF Zagreb svoj uspješan koncept diskusija Tolerance Talk širi i izvan samog festivala. 'Film i diskusija EU' nastavak je festivalske platforme na kojoj se aktualna društvena zbivanja tematiziraju kroz filmsku projekciju, a potom i diskusiju uvaženih stručnjaka. Tijekom rujna bit će održana dva izdanja na kojima će se raspravljati o važnim pitanjima za Europsku uniju.
vrijeme: 12.09.2019. 19 h
mjesto: Zagreb; Kaptol Boutique Cinema, dvorana 2
url: http://festivaloftolerance.com/zagreb
U četvrtak, 12. rujna, u 19 sati, u zagrebačkom kinu Kaptol Boutique Cinema (dvorana 2) bit će prikazan fascinantni dokumentarni film Put kroz noć (Midnight Traveler), a nakon projekcije održat će se diskusija o izbjeglicama i migrantima. Nakon što je dokumentarac Mir Hassana Fazilija prikazan na afganistanskoj državnoj televiziji, talibani su ubili glavnog protagonista i ucijenili Hassanovu glavu. Redatelj je znao da nema drugoga izbora nego da sa suprugom i kćerima pobjegne od kuće. Višegodišnju sagu u potrazi za sigurnošću cijela je obitelj dokumentirala kamerom na svojim mobitelima. Ovaj autobiografski film započinje trenutkom kad im je odbijena zaštita kao izbjeglicama nakon čega slijedi put duž balkanske krijumčarske rute. Film Put kroz noć nagrađen je na brojnim uglednim festivalima poput Berlinalea, Sundancea, Dokufesta i Soluna.

 

O vrlo aktualnom problemu izbjeglica i migranata nakon filma će diskutirati Giuseppe DiCaro, predstavnik UNHCR-a u Hrvatskoj, Mustafa Babur Hizlan, veleposlanik Turske u Hrvatskoj, Žarko Katić, državni tajnik za imigraciju, državljanstvo i upravne poslove u Ministarstvu unutarnjih poslova, Tvrtko Barun, ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi i drugi gosti. Moderatorica diskusije je Jasmina Popović. Teme razgovora bit će različite perspektive procesa prihvata izbjeglica - od zemalja prvog azila do država koje im solidarno pomažu. Govorit će se i o  pitanju programa preseljenja, kao i sve većim globalnim potrebama za sigurnim i zakonitim putevima za izbjeglice. Bit će riječi i o obvezi Hrvatske na useljavanje i integraciju određenog broja izbjeglica koje dolaze iz izbjegličkih kampova u Turskoj.

 

Ulaz na film i diskusiju je slobodan. Projekt je realiziran uz financijsku podršku Ministarstva vanjskih i europskih poslova i UNHCR-a u Republici Hrvatskoj.