Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljen program programskog pravca 27 susjedstava EPK 2020 u Rijeci

Predstavljanjem programa u 2020. godini programskog pravca 27 susjedstava u utorak u Rijeci počeo je niz predstavljanja programa Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020. godine, a ovaj program, kako je kazao riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, ima najsnažniju europsku dimenziju te mu je posebna vrijednost u povezivanju zajednica i ljudi, a ne institucionaliziranih oblika kulture.
vrijeme: 10.09.2019.
mjesto: Rijeka
url: https://rijeka2020.eu/
Dvadeset sedam susjedstava odnosi se na toliko organizacija, četvrti Rijeke, manjih mjesta u drugim dijelovima Primorsko-goranske županije, poput Gorskog kotara ili kvarnerskih otoka, koje su povezane s 27 srodnih "susjedstava" u drugim državama Europske unije. Svako hrvatsko susjedstvo uspostavilo je suradnju s jednim od "susjedstava" u Europi te s njim osmislilo program koji će se provesti tijekom projekta EPK 2020 u Rijeci.

Gradonačelnik Obersnel istaknuo je da je do sad bilo mnogo interesa za predstavljanjem programa EPK 2020, ali da se to nije činilo zbog nepisanog pravila među gradovima, europskim prijestolnicama kulture, po kojem se nastoji fokus javnosti držati na aktualnim prijestolnicama, te se program predstavlja u zadnjem dijelu godine. Tako će se cjelokupan program EPK 2020 u Rijeci predstavljati po programskim pravcima tijekom rujna i listopada.

Program 27 susjedstava doprinosi čvršćem povezivanju ljudi koji žive u određenoj sredini te mogu pokazati svoju kreativnost. To je jako važno jer u tim sredinama projekt može biti inicijacija za dublje i ozbiljnije promišljanje kulture, kazao je Obersnel.

I za cijelu Primorsko-goransku županiju vrijedno je da se lokalne zajednice uključe u projekt EPK i surađuju s drugima na europskoj razini, navela je zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić.

Direktorica Rijeka 2020 Emina Višnić ustvrdila je da je 27 susjedstava netipičan programskih pravac u okviru projekta EPK, s obzirom na to da se u značajnijim projektima u kulturi uobičajeno očekuju veće, reprezentativne produkcije u kojima je težište na kvaliteti onoga što se predstavlja i izvodi. U ovom slučaju je značenje u dugoročnim efektima na zajednicu a težište ne na onome što će se organizirati, nego na povezivanju i suradnji ljudi, njihovoj energiji i kreativnosti, rekla je.

Voditeljica programskog pravca 27 susjedstava Branka Cvjetičanin izložila je program navevši da je većina elemenata oslonjena na kulturnu baštinu, ali da se u koncipiranju programa nije bježalo niti od problema svakodnevice ovih zajednica.

Tako se susjedstvo Čavle, povezano s Immenstadtom iz Njemačke orijentiralo na zvončarsku tradiciju Hrvatske i Europe, te će prirediti zvončarsku međunarodnu simfoniju u veljači 2020. Zajedništvo tijekom karnevala u okviru zvončarskih pohoda te pusni običaji tema su susjedstva Matulji, koje surađuje u tome s Akademijom izvedbenih umjetnosti i Katedrom alternativnog i lutkarskog teatra iz Praga.

Susjedstvo Kampus, koje obuhvaća Sveučilišni kampus u Rijeci, s Trieste International Foundation for Scientific Progress and Freedom iz Trsta priređuje cjelogodišnji niz manifestacija kojima se otvaraju vrata odjela sveučilišta, projekata i programa. Delnice će se baviti cestom Lujzijana, nekad izuzetno važnom prometnicom za ovaj grad, te sadašnjom perspektivom kraja, u suradnji s Ružomberokom iz Slovačke. Kostrena će uz suradnju Općine Selnica ob Dravi u Sloveniji raditi na dokumentarnom zvučnom kolažu o životu i baštini ovog mjesta pokraj Rijeke.

Otok Rab istraživat će svoju arheološku baštinu u kontekstu turizma, zajedno s Heritage Malta - Nacionalnim muzejom arheologije iz Malte, susjedstvo Mrkopalj priredit će program nazvan Muzej zime te razvijati programe temeljene na djelovanju tamošnje Škole mira u suradnji s Urban Gorillas kolektivom iz Cipra. Susjedstvo riječke četvrti Pehlin, u kojoj se nalazi brojna romska zajednica, priredit će program koncerata, izložbi i priredaba s ciljem upoznavanja ove nacionalne manjine, ali i češke, koja ima tu svoje sjedište. Partner je Roma Education Fund iz Rumunjske.

Susjedstvo grada Krka posvetit će se plesu u svim oblicima surađujući s latvijskom Rigom, Malinska na Krku s Bilbaom iz Španjolske temi mora i soli, pogranični Brod na Kupi u suradnji s Estonskim prirodoslovnim muzejom jačat će aktivnosti muzeja u kaštelu Zrinskih, susjedstvo riječke četvrti Škurinje povezano s Kaunasom posvetit će se temi ozelenjivanja urbanog naselja a Lovran s Kinvarom iz Irske oživljavanju stare gradske jezgre i izvorištima vode na obližnjim obroncima Učke.

U programskom pravcu su još i povezana susjedstva Gomirja i organizacije GreenWise People iz Velike Britanije s međunarodnim festivalom harmonike, susjedstvo otoka Unije i buduće prijestolnice kulture 2026. Dulu iz Finske, Novi Vinodolski povezan je s danskim glazbenim kolektivom Lydenskab, selo Kuti iz Gorskog kotara i poljska regija Pomeranija, grad Cres s švedskim kolektivom Disorder, selo Praputnjak iznad Bakra s nizozemskom organizacijom Stichting Bewegend Beeld, selo Jelenje i grčki Global Water partnership Mediteranean, Crikvenica i Center for Ecoogical Learning iz Luksemburga, Fužine i bečka Akademija primijenjene umjetnosti, Kastav i mađarski grad Pečuh, riječka četvrt Drenova i beglijski grad Mons te Opatija i grad Beč. (Hina)