izložba

Izložba slika Ante Tadića


vrijeme: 14.07.2017. - 30.07.2017.
mjesto: Nadbiskupski kaštel, Kaštel Sućurac

Izložba slika Ante Tadića otvara se u petak, 14. srpnja 2017. u 21 sat, u Nadbiskupskom kaštelu, Kaštel Sućurac, u organizaciji Društva za očuvanje kulturne baštine BIJAĆI i Muzeja grada Kaštela. 

Autorica izložbe je viša kustosica Muzeja grada Kaštela Mirela Duvnjak.

Rijetko je naivno slikarstvo u Dalmaciji, nedovoljno istraženo i valorizirano, a već ga se uvriježeno naziva dalmatinskom  naivom. Začetnikom dalmatinske naive smatra se Eugen Buktenica (Grohote, Šolta, 1914.–1997.) Još je autora koji se ozbiljno bave ovom inačicom slikarstva, ali koliko nam je poznato niti jedan osim Ante Tadića ne rabi tradicionalnu i zahtjevnu tehniku slikanja na staklu.
Anto Tadić  kao mladić doselio se iz rodne Posavine  u Split  radi školovanja  na tadašnjoj Pedagoškoj akademiji, ponijevši sa sobom mladenačke  crteže i slike rađene uljem na staklu. U Splitu je ostao, saživio se s mediteranskim ambijentom  i postao Ante. Uz profesionalni rad odgojitelja Tadića ne napušta njegova iskonska potreba da slika i bira izražavati se u duhu naivnog slikarstva u kojem ujedinjuje  geografsko i emocionalno ishodište s  podnebljem  odabranim za daljnji život.
Tematske podloge nalazi uglavnom u svakodnevnim urbanim prizorima Splita i onim manje urbanim njegove okolice.  Uzima ih iz  svakodnevnog okruženja, transponirajući ih  vlastitim doživljajem i osobnom memorijom. Neke od slika pružaju nam doživljaj temporalne dualnosti, trenutni i asocijativni prizori iznjedreni iz ropotarnice uspomena. Zanimaju ga ljudi, gradske kulise pred kojima se  "muvaju", prolaze, poziraju, čekaju, razgovaraju, motre,... Antino slikarstvo izvire iz vlastita pogleda na slike života koji se odvija pred njim, ali i mimo njega. On nije dio tog svijeta u potpunosti, on ga promatra, pamti i bilježi, osjećajući i razumijevajući ga, ponekad razvuče osmijeh jednim krajem usana. On nas ne podsjeća na prošlost i tradiciju, ne pripovjeda nam, ne ulazi u fantazmagoriju, mistiku i nadrealno. Njega to ne zanima. Bilježi ono što jest, s distancom, bez kritike, ali s dozom nevine ironije i humora. U nekim prizorima  "hvata" osjećaje aktera, njihove odnose te s dubokim razumijevanjem suosjeća s njima, Majka i dijete, 2011.,Čekanje sina, 2012., Pjaca, 2013.
U duhu naive  autor ne vodi računa o odnosima veličina, koloristički se prštavo izražava, simplificira motiv, ne uljepšava ga, sve podređuje doživljaju i odnosu među likovima. Evidentna je svojevrsna dualnost u slikarskom pristupu s obzirom na liniju i na morfološki tretman motiva. Slobodni pristup u nanošenju i uporabi boja bez robovanja lokalnom koloritu, nanosi u mrljama, širokim potezima i plohama neomeđenima linijom,  uvjerljiv je i prevladavajući u njegovu opusu. 
Njegove slike plijene spontanošću, detaljima, živom gamom i maštovitošću. Šarenilo odjeće i modnih dodataka poput naočala, ukosnica, torbi, šešira, mrežastih prozirnih haljina i neobičnih frizura uz stilizirane kulise kazališta, Prokurativa, Pjace i Rive oslikavaju ljetnu živost i šarolikost. Mediteransko svjetlo i temperament grada stopljen je s gostujućim pridošlicama s raznih strana svijeta. Iz većine slika s prizorima života grada progovara i svojevrsni duh art-bruta kroz teme, slobodu izraza i humor, Na pjaci, 2009., Ljetovanje, 2009., Prodaja ribe., 2011., Kazalište, 20011., svetom Duji, 2013., Ljubav, 2013., Manekenke, 2013., Galeb, 2016. ... 
Originalnost Ante Tadića upravo je u slikanju turističkog, mediteranskog ozračja Splita,  s njegovim prepoznatljivim kulisama, drevnom tehnikom ulja na staklu na slobodan i individualan način u ulozi slikara i  neobičnog svjedoka prostora i vremena u kojem se našao. (iz predgovora  Mirele Duvnjak)
 
Anto Tadić (Ante) rođen je 1947. u Velikoj Brusnici u Hrvatskoj Posavini. Pedagošku akademiju završio je 1975. godine u Splitu. Živi i radi u Splitu i u Okrugu Gornjem na otoku Čiovu.  Izlagao je samostalno, te je sudjelovao na brojnim  skupnim izložbama. Član je Hrvatskog društva naivnih umjetnika.

(D.H.F., 14.07.2017)

Tagovi: ante tadić