Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'D'Annunzijeva mučenica - L'olocausta di D'Annunzio' u Rijeci

Izložba 'D'Annunzijeva mučenica - L'olocausta di D'Annunzio' bit će otvorena 12. rujna u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci na 100. obljetnicu profašističke D'Annunzijeve okupacije Rijeke, u sklopu programa Rijeke 2020 - Europske prijestolnice kulture, najavljeno je u ponedjeljak.
vrijeme: 12.09.2019.
mjesto: Rijeka; Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
url: http://ppmhp.hr/dannunzijeva-mucenica-lolocausta-di-dannunzio/
Bit će to prva značajna izložba iz programa Rijeke 2020 - Europske prijestolnice kulture, i ostat će otvorena do kraja 2020. godine, rečeno je na konferenciji za novinare u riječkom Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja.

Izložba tematizira okupaciju Rijeke 12. rujna 1919. godine, talijanskog pjesnika, vojskovođe i preteče fašističke ideologije Gabriellea D'Annunzija i paravojne skupine, na poziv talijanskih iredentista iz Rijeke koji su zahtijevali da tadašnji multietnički hrvatski grad Rijeku proglase isključivo talijanskim gradom. Njegova vladavina u Rijeci okončana je nakon 16 mjeseci.

Autorice izložbe su Tea Perinčić i Ana-Maria Milčić, a dizajn izložbe potpisuju Sanjin Kunić i Nikolina Radić Štivić.

Perinčić istiće da izložba donosi specifičan pogled na D'Annunzijev boravak u Rijeci iz perspektive žena koje su u to doba živjele u Rijeci, ili su tu stigle za D'Annunzijem te onih koje su mu bile ljubavnice. Ovo je prvi put da se ovaj povijesni trenutak sagledava iz te pozicije, dodala je.

Izložba predstavlja gledanje na D'Annunizija i život u Rijeci u to vrijeme kroz dnevničke zapise tada 20-godišnje Zore Blažić, emancipirane Hrvatice u kojima opisuje kako je bilo živjeti pod fašističkom okupacijom nekom tko nije bio Talijan, potom kroz život i djelovanje Nicoline Fabris, učiteljice koja je bila tajna veza D'Annunzija za vrijeme riječke blokade te je poučavala mlade legionare te prikazom trećeg ženskog reprezentativnog lika iz tog doba, slavne pijanistice Luise Baccare, službene D'Annunzijeve ljubavnice i propagatorice "talijanske Rijeke".

S druge strane, navela je Perinčić, izložba tematizira i Rijeku personificiranu kao žene u onodobnim umjetničkim djelima, istražujući položaj žene i ulogu ženskog tijela za vrijeme političke nestabilnosti i vojnog konflikta.

Kako je kazala autorica izložbe, otuda pojam mučenica u nazivu izložbe, koji je ujedno prijevod termina koji je D'Annunzio koristio za Rijeku "citta olocausta - grad mučenik", u posve drugačijem političkom kontekstu nego što je stvarno stanje Rijeke u vrijeme D'Annunzijeve okupacije i posljedica koje je ostavila.

Ravnateljica tvrtke Rijeka 2020 Emina Višnić istaknula je da ova izložba dio programskog pravca Doba moći, koji se bavi utjecajem političke i vojne moći na grad i pojedince. Važno je da u sklopu projekta EPK, putem ove izložbe uputimo jasnu antifašističku poruku u današnje vrijeme sve snažnijih neofašističkih tendencija, kazala je.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel naglasio je da se na ovaj način postupa društveno odgovorno, dok se s drugih pozicija pokušava D'Annunzijeva okupacija Rijeke godine 1919. prikazati kao revolucionaran i romantični čin.

No, on je s legionarima vojnom silom okupirao Rijeku pa je u 16 mjeseci vladavine uslijedio teror, posebno nad netalijanskim stanovništvom ili onima koji se nisu slagali s njegovom politikom, rekao je Obersnel. Istaknuo je da je D'Annunzio bio nositelj protofašističke ideje, koja se samo nekoliko godina nakon riječke epizode ostvarila Mussolinijevim pohodom na Rime i početkom fašizma, naglasivši da nema potrebe slaviti D'Annunzija.

I danas se u Italiji planira postaviti spomenik u povodu D'Annunzijeva osvajanja Rijeke. Ne znam kakva se poruka time šalje, a to se nadovezuje na izjave nekih talijanskih političara koji se ne mire s granicama uspostavljenim nakon Drugog svjetskog rata, rekao je Obersnel.

Gabriele D'Annunzio, rođen pod imenom Gaetano Rapagnetta D'Annunzio, (Pescara, 1863. - Gardone Riviera, 1938.), talijanski pjesnik, dramaturg, političar, jedan je od značajnijih članova iredentističkog pokreta te duhovni inspirator talijanskog fašističkog diktatora Benita Mussolinija. Godine 1919. je na čelu paravojne postrojbe okupirao hrvatski grad Rijeku, i ondje osnovao paradržavu Talijansku upravu za Kvarner. (Hina)