projekcija

'Slučajno kino' ususret 15. Liburnia Film Festivalu


vrijeme: 18.07.2017. - 09.08.2017.

Liburnia Film Festival tijekom srpnja i kolovoza priprema projekcije dokumentaraca na neočekivanim lokacijama u Rijeci. Program čine dokumentarni filmovi s prošlih festivalskih izdanja, a četiri 'slučajna kina' održat će se na tajnim lokacijama koje će publika pronaći putem uputa objavljenih na društvenim mrežama.

Riječani će moći uživati u dokumentarcima na lokacijama koje čine jedna zgrada, jedna boćarija, jedan vrt i jedna plaža, ambijenti koji su posebno odabrani s obzirom na teme filmova.
 
Prva projekcija održat će se u utorak 18. srpnja uz film Kandidat Tomislava Pulića i Roberta Tomića Zubera koji prati svakodnevne političke prevrate izbornog procesa stanara jedne zagrebačke zgrade uz predizborna događanja na parlamentarnoj razini. U srijedu, 26. srpnja drugo 'slučajno kino' donosi Sretnu zemlju Gorana Devića, dokumentarni film ceste na putu u prošlost s dva krajnja odredišta, Kumrovec i Bleiburg.
 
Projekcije u kolovozu započinju u srijedu 2. kolovoza uz Marijine Željke Sukove, dokumentarnu glazbenu komediju s elementima drame, koja prati jedinstveno okupljanje u čast pokojne sustanarke, majke i bake. Ciklus se zatvara u srijedu 9. kolovoza uz tri dokumentarca; Splitski akvarel Borisa Poljaka, dokumentarnu sliku vrelog ljetnog dana na splitskoj plaži Žnjanu, Kino otok Ivana Ramljaka, poetski dokumentarac posvećen malim kinima na hrvatskim otocima te Sol, maslina, kamen Branka Vilusa, vizualni esej i odu radu, prirodi i tišini koji su zaboravljeni i zanemareni u vrtlogu hrvatskog turističkog uzleta.
 
'Slučajno kino' je najava ovogodišnjeg 15. izdanja Liburnia Film Festivala, festivala hrvatskog dokumentarnog filma, koji će se održati od 21. do 25. kolovoza 2017. godine u Opatiji.
 
Program je sufinanciran sredstvima Grada Rijeke i HAVC-a, a ulaz na sve projekcije je besplatan.
 
Program: 
 
18.7. Kandidat, Tomislav Pulić i Robert Tomić Zuber, 62'
26.7. Sretna zemlja, Goran Dević, 50'
2.8. Marijine, Željka Suková, 62'
9.8. Splitski akvarel, Boris Poljak, 15'; Kino otok, Ivan Ramljak, 35'; Sol, maslina, kamen, Branko Vilus, 20'

Izvor: HAVC

(R.P.B., 14.07.2017)