Preskočite na glavni sadržaj

Najavljena Međunarodna konferencija o različitosti u kulturi i kreativnim industrijama u Rijeci

Međunarodna konferencija o različitosti u kulturi i kreativnim industrijama Diversity Mixer održat će se u Rijeci od 12. do 14. rujna, a na njoj će sudjelovati 30-ak domaćih i stranih stručnjaka, najavljeno je na konferenciji za novinstvo u ponedjeljak u Rijeci.
vrijeme: 12.09.2019.
mjesto: Rijeka
url: https://rijeka2020.eu/projekti/eu-projekti/diversity-mixer/
Kulturne i kreativne industrije obuhvaćaju široko polje, uz izvedbene i vizualne umjetnosti, kulturnu baštinu, film, televiziju, radio i video, nove medije, videoigre, glazbu, knjige i tisak te arhitekturu i dizajn, rekla je Lela Vujanić, voditeljica programskog prava Kuhinja različitosti projekta Rijeka 2020 - Europske prijestolnice kulture uz Akademiju primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, organizatora skupa.

Istaknula je da se različitost na tom polju predstavlja u tri aspekta - proizvođača sadržaja, pri čemu se postavlja pitanje u kojoj mjeri oni odražavaju raspon svih identiteta, ili pripadaju užoj grupaciji građana, zatim različitosti sadržaja koji proizvode te na kraju različitosti publike, to jest dopire li proizvedeni sadržaj dovoljno široko.

Tema konferencije će ponuditi razumijevanje različitosti kao važan uvjet kvalitete rada u sklopu kulture i kreativnih industrija te kvalitetne ponude koju pred publiku postavljaju kultura i kreativne industrije.

Među sudionicima skupa ističu se vodeći teoretičar digitalne kulture Lev Manovich, autor klasika "The Language of New Media", kolumnistica "Guardiana" i izvršna urednica "Economic Hardship Reporting Projecta" Alise Quart i Mark Taylor sa Sveučilišta u Sheffieldu, koji će predstaviti istraživanje Panika! Klasa, ukus i nejednakosti u kulturnim i kreativnim industrijama.

Na konferenciji će se predstaviti i pionirsko istraživanje provedeno u sklopu projekta "Diversitiy Mixer" o različitosti u kulturnim i kreativnim industrijama, prvo takve vrste u Hrvatskoj. (Hina)