predstavljanje

Muška klapa 'Kastav' putuje u Rigu


vrijeme: 17.07.2017. - 21.07.2017.
mjesto: Riga, Latvija

Muška klapa Kastav od 17. do 21. srpnja 2017. sudjelovat će u Rigi, Latvija, na trećim Europskim zborskim igrama - 3rd European Choir Games. Pored Klape Kastav Hrvatsku će na festivalu predstavljati i dva zagrebačka zbora - Oratorijski zbor crkve sv. Marka Cantores Sancti Marci te Mješoviti zbor INA.
 
Riječ je o najprestižnijoj europskoj zborskoj manifestaciji, koja će se od 16. do 23. srpnja ove godine održati u glavnom gradu Latvije, Rigi, dok će Klapa Kastav nastupiti u njenom prvom dijelu ove od 17. do 21. srpnja. Na 3. Europskim zborskim igrama će, u 10 različitih natjecateljskih kategorija, nastupiti 165 zborova iz 36 zemalja sa svih kontinenata svijeta, budući da je ovo natjecanje otvoreno i za zborove koji nisu s evropskog kontinenta.

Što se natjecateljskog dijela programa tiče, Klapa Kastav će nastupiti 18. srpnja, i to u kategoriji broj C9 – Folklor a cappella, a predstavit će se zahtjevnim repertoarom klasičnog klapskog programa: 'Vo je naša zemja (glazba: Mojimir Ćaćija, stihovi: Jakov Dukić), Sutra će te ponit (glazba: Krešimir Magdić, stihovi: Jakša Fiamengo), Dalmatino, povišću pritrujena (glazba i stihovi: Ljubo Stipišić) i Linđo (glazba: Vladimir Berdović, stihovi: narodni). Konkurencija Klapi će biti iznimno jaka, budući da će u spomenutoj kategoriji nastupiti 20 zborova iz 13 zemalja čitavog svijeta: Hrvatska, Indonezija, Južnoafrička Republika, Kanada, Kina, Latvija, Mađarska, Njemačka, Rumunjska, Rusija, Sjedinjene Američke Države, Sjeverna Irska i Velika Britanija.

Značajno je istaknuti, kako će u navedenoj natjecateljskoj kategoriji Klapa Kastav nastupiti izravno u finalnom dijelu natjecanja zahvaljujući iznimnim rezultatima ostvarenim posljednjih nekoliko godina na međunarodnim natjecanjima. To se posebno odnosi na osvojenu zlatnu diplomu u kategoriji Folklor na 8. Međunarodnom zborskom festivalu ISOLA DEL SOLE 2016 održanog u Italiji. Nedavno je, za ovaj veliki uspjeh na međunarodnoj glazbenoj i zborskoj sceni, Klapa primila nagradu Primorsko – goranske županije za ostvarene rezultate u unapređenju kulture u 2016. godini.

Pored nastupa u natjecateljskoj konkurenciji, Klapa Kastav će 19. srpnja na ljetnoj pozornici u samom centru Rige u Vermanes Garden održati i Friendship concert, što će svakako pridonijeti cjelovitosti prezentacije hrvatske glazbene i sveopće kulturne baštine.

Odlazak Klape Kastav na 3. Europske zborske igre bit će ostvareno uz veliku financijsku potporu Grada Kastva, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Primorsko – goranske županije.
 

(D.H.F., 14.07.2017)