Preskočite na glavni sadržaj

U Karlovcu počinje tjedan filmskog stvaralaštva mladih

Tradicionalna, dvostruka natjecateljska manifestacija za srednjoškolske filmske autore, 24. izdanje Filmske revije mladeži i 12. izdanje Four River Film Festivala, održat će se ovaj tjedan u Karlovcu, najavio je u nedjelju Hrvatski filmski savez (HFS).
vrijeme: 10.09.2019.
mjesto: Karlovac
url: https://frff.com.hr/
O značaju te manifestacije za srednjoškolsko filmsko stvaralaštvo govori podatak da je za 68 mjesta u službenoj konkurenciji prijavljeno rekordnih 1.546 filmova iz 50 zemalja, priopćeno je iz HFS-a.


U konkurenciju 12. Four River Festivala uvršteno je 27 filmova iz 49 zemalja, a na 24. Filmsku reviju mladeži 41 film domaćih autora i klubova. Manifestacija traje od 10. do 14. rujna, a službeni, odnosno natjecateljski program je u srijedu, četvrtak i petak. Sve su projekcije otvorene za javnost i besplatne.


O najboljim filmovima i njihovim autorima, u dobi od 14 do 20 godina, odlučivat će tročlani ocjenjivački sud: glumica Tihana Lazović, redateljica Katariina Räty te producent Tobias Ingels.


Koordinatorica Revije i Festivala Sanja Zanki Pejić najavljuje da će za sudionike i ove godine biti organizirano niz radionica renomiranih hrvatskih i svjetskih filmskih djelatnika i autora. Nastavlja se uspješna suradnja s Prodigy Campom iz Seattlea (SAD) koji će dodijeliti stipendiju jednom od najbolji mladih filmaša, ta suradnja rezultat je dugogodišnjeg oduševljenja američkog filmaša Hadleya Hilela upravo Four River Film Festivalom.


Voditeljica medijskih programa Kinokluba Karlovac Ksenija Sanković najavila je okupljanje više stotina filmaša, od kojih 180 iz Švedske, Italije, Austrije, Španjolske, Finske, zemalja regije i drugih. U natjecateljskom programu u Karlovcu će od srijede do petka biti prikazano "najkvalitetnije od hrvatske i svjetske srednjoškolske filmske produkcije“, kaže Sanković.


Autoru čija filmska priča najuspješnije i najuvjerljivije osuđuje nasilje, dodijelit će se nagrada Žuta zastava.


Održat će se i tradicionalna debata pod stručnim vodstvom Boška Picule, tema joj je "Trebaju li za nasilje maloljetnika zakonski odgovarati njihovi roditelji ili skrbnici?“.


U Gradskom muzeju Karlovac, u popratnom će programu biti i filmovi za djecu, čiji su autori osnovnoškolska djeca. Svake će večeri na rijekama Korani, Mrežnici, Dobri i Kupi biti besplatne i za javnost otvorene filmske projekcije, redom “Dom” Darija Pleića, “Tina & Sandy” Hane Domazet i “Lada Kamenski” Sare Hribar i Marka Šantića.


Svečanost otvorenja je u utorak, u 20 sati, projekcijom cjelovečernjeg igranog filma Zagrebački ekvinocij mladog redatelja i višestrukog sudionika Revije, Svebora Mihaela Jelića. Projekcija bi se trebala održati na otvorenom, na Foginovom kupalištu na rijeci Korani, no u slučaju lošeg vremena bit će u Gradskom kazalištu Zorin dom. (Hina)