Preskočite na glavni sadržaj

15. obljetnica Free Dance-a: Izvedba arhiva

U subotu, 7. rujna, u 19 sati, u Galeriji Zilik u Radićevoj ulici u Karlovcu, premijerno će se prikazati multimedijska izložba '15 godina plesa za budućnost – Izvedba arhiva'.
vrijeme: 07.09.2019.
mjesto: Karlovac; Galerija Zilik
url: https://freedance.hr/
koncept izložbe: Nives Sertić

 

Koncept „izvedbe arhiva“ temelji se na nematerijalnosti plesnih/izvedbenih medija i krhkosti tj. (ne)mogućnostima njihovog zapisivanja te načina na koji se znanje i informacije unutar izvedbenih medija prenose. Izložba arhivskog materijala postala je kroz to promišljanje jedno-mjesečna izvedbena platforma: mjesto žive izvedbe, interakcije, interpretacije i edukacije za razliku od očekivanog mjesta reprezentacijskog postava povijesnih materijala.


Osnovna faktografija i kronologija Centra izložena je u obliku multimedijalne instalacije kontinuirano popraćene zvukovima iz plesnih predstava. Objekti iz nekolicine plesnih produkcija postavljeni su u prostor kao interaktivna scenografija tj. platforma za „izvedbu arhiva“. Publika je pozvana da samostalno izvede dio određene plesne predstave, da svojim djelovanjem postane njihov interpretator te da se kroz navedeno, radionice i predavanja upozna više sa samim idejama, inspiracijama za predstave i mogućnostima medija suvremenog plesa/izvedbe. Kao dodatni informacijsko edukacijski dio, publici je ponuđen i dio plesne biblioteke i medijateke Centra.


Cijela izložba će biti dokumetirana timelapse tehnikom. Takvim načinom dokumentiranja želja je zapisati ne samo ovo događanje, nego i dokumentirati samu „izvedbu arhiva“. Događaj se time ponovno arhivira i tako postaje arhivski materijal za sebe, novi dokumentarni zapis, ali i plesni/izvedbeni video.


Kroz ovakav postav otvaram, ali i nudim jedan od mogućih odgovora na pitanja: Kako komunicirati plesni/izvedbeni arhiv? Kako zapisati ples nakon plesanja? Kako zapisivati izvedbu (arhiva)? Kako ponovno izvesti i interpretirati zapisani ili arhivirani pokret?


Zaplešite arhiv!


Vezana vijest: 'Dani Radićeve' od 4. do 8. rujna uz bogat glazbeni, plesni, kazališni i likovni program