festival

Neki drugi film - 6. festival umjetničkog filma i video umjetnosti u Bolu


vrijeme: 15.07.2017. - 18.07.2017.22 h
mjesto: Brač; Bol

Šestu godinu za redom, u okviru manifestacije Bolsko lito, u Bolu se održava festival umjetničkog filma i video umjetnosti, ranijih godina poznat kao Lovely Days, a ove godine preimenovan u Neki drugi film (Films Like No Ohters). Projekcije se održavaju od 15. do 18. srpnja na otvorenom u Ljetnom kinu Bol, u 22 sata, a ulaz na sve projekcije je besplatan!

Festival umjetničkog filma nastao je na inicijativu međunarodno priznate hrvatske umjetnice bolskih korijena Renate Poljak koja je svoje iskustvo umjetničkog rada pretočila u ovaj projekt i u suradnji s Centrom za kulturu Općine Bol pokrenula ovaj jedinstveni festival koji donosi drugačije filmove suvremene tematike.
 
Drugačije filmove biraju domaći i inozemni kustosi i kustosice, slijedom svoje izvrsnosti i dugogodišnjeg bavljenja suvremenom umjetnošću.
 
Svake će se večeri prikazivati video programi, prezentirati umjetnice i umjetnici, te razgovarati s publikom u atmosferi otvorenoj za dijalog.
 
Ovaj mali festival svake godine privlači sve veću pažnju, posebno  internacionalnih gostiju koji prepoznaju kvalitetu i raznovrsnost programa.
 
Festival umjetničkog filma i video umjetnosti u posljednjih je pet godina postavio Bol kao punkt za suvremenu umjetnosti za vrijeme ljetnih mjeseci u Hrvatskoj.
 
Bolska publika je u prethodnih pet godina održavanja festival vidjela više od 120 video radova ili kratkih filmova koji su potaknuli žive diskusije i pobudili zanimanje publike za drugačije filmove, izvan mainstream ponude.
 
Kustoske koncepcije do sada su obuhvatile različite teme, često politički i socijalno angažirane ili povijesno utemeljene na počecima video umjetnosti. Prikazani programi obuhvaćali su suvremene video umjetnike/ice povezane istom mišlju ili temom, a prikazane su i vrijedne retrospektive filmova.
 
Prve večeri, u subotu 15. srpnja, na programu su filmovi u izboru kustosice Kathrin Bucher-Trantow, zaokruženi tematskim naslovom „O pripadanju, traženju i spoticanju“. Prikazat će se smiješni dokumentarac Ljubljana Ronde, te dva nagrađivana filma Teboho Edkinsa od kojih je Gangster Backstage dobio prvu nagradu na festivalu u Oberhausenu 2014. godine. U tom filmu autor traži od pravih gangstera da glume svoj svakodnevni život na sceni. Nastali vizualni materijal ispresijecan je njihovim dirljivim i intimnim pričama.
 
Druge večeri festivala, u nedjelju 16. srpnja, u izboru kustosice Róne Kopeczky, prikazat će se video radovi Jasmine Cibic realizirani u tri poglavlja pod zajedničkim nazivom „Spielraum“ iz 2015. godine. Radovi  postavljaju pitanje mogućnosti instrumentalizacije vizualnog jezika, retorike i arhitekture u izgradnji države kao spektakla kroz noviju povijest te istražuju kako umjetnost i arhitektura mogu služiti kao soft power strategije svakog političkog poretka. Tri filma Jasmine Cibic prvi put će biti prikazani kao cjelina u sklopu ovog festivala.
 
Treće večeri, u ponedjeljak 17. srpnja, u izboru domaćeg kustosa Branka Franchescia prikazat će se video radovi s izložbe Arhitektura u suvremenoj umjetnosti u splitskoj Galeriji umjetnina koja istražuje i pokazuje kako je arhitektura kao nositelj značenja i motiv naracije postala jedna od najvažnijih referenci suvremene umjetničke produkcije i postala instrument i polazište institucionalne kritike, te pokazatelj granica modernističke utopije ili simbol entropije. Riječ je o filmovima: „Frank and His Little Carp“ Andrea Fraser , „Cromlech“ autora Juliãoa Sarmentoa, te „Peak“ Jee Young Sim .
 
Posljednje, četvrte večeri festivala, u utorak 18. srpnja, prikazat će se filmovi u izboru kustosa Gülsen Bal i Waltera Seidla, zaokruženi u program „Iz mjesta tame“. Riječ je o filmovima „Los Encargados“  čiji su autori Jorge Galindo i Santiago Sierra, potom „Move Your Hands“ Kamen Stoyanov, „Espiral“ autorice Ise Rosenberger kao i film „Partenza“ inicijatorice festivala, umjetnice Renate Poljak. Program „Iz srca tame“ bio  je prikazan u MuseumsQuartier u Beču početkom 2017. u nešto širem izdanju.

(R.P.B., 13.07.2017)