Preskočite na glavni sadržaj

Praizvedba Žižekove 'Antigone' 20. rujna u HNK-u Zagreb

Prva od ukupno pet dramskih premijera nove sezone Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu bit će, 20. rujna, praizvedba 'Antigone', drame koju je slavni slovenski filozof i pisac Slavoj Žižek napisao posebno po narudžbi za zagrebački HNK.
vrijeme: 20.09.2019.
mjesto: Zagreb; HNK Zagreb, Trg Republike Hrvatske 15
url: http://www.hnk.hr/
Kako se ističe u najavi, u svojoj verziji Sofoklove tragedije iz 5. stoljeća prije naše ere, koju skicira kao etičko-političku vježbu u stilu Brechtovih didaktičkih komada, Žižek nudi tri moguća kraja, ostavljajući gledateljima slobodu u donošenju odluke o sudbini suvremene Antigone.


Režiju potpisuje njemačka redateljica hrvatskih korijena Angela Richter, koja je u Hamburgu 2006. godine osnovala kazalište Fleet Street a danas je stalna redateljica kölnskoga kazališta.


Uprizorenje Žižekove "Antigone" prva joj je režija u Hrvatskoj a postavlja ju kao "filozofski i politički eksperiment koji će otvoriti pitanje opasnosti od globalnog terorizma", želeći potaknuti na razmišljanje o tome na koji bi način uopće bilo moguće ponovno buđenje politike u Europi suočenoj s krizom i prevratima.


"Klasična 'Antigona' sama za sebe je već izazov za svakog redatelja, no verzija Žižeka ima neke svoje posebnosti. On je osuvremenio tekst dodajući tri verzije kraja, koje su napisane u tipičnom stilu Žižeka gdje se odnosi na svoje reflektivne okvire, uključujući filozofiju, pop kulturu i današnja moralna i politička pitanja“, rekla je redateljica.


Kao posebnost produkcije najavljena je tehnički zahtjevna scenografija koju Peter Baur postavlja u timu s video umjetnikom Jonasom Linkom, a kojemu je inspiracija za središte scenografije, u kojoj je tzv. magična kocka, bio Zborovođa, koji na početku predstave kaže "kao da se bogovi kockaju s nama, kad životna priča je ispričana, zapazimo na koliko se mjesta mogla odviti drugačije".


Glavnu ulogu Antigone igra Iva Mihalić, Luca Anić tumači Ismenu, Kreonta utjelovljuje Mislav Čavajda, Hemon je Filip Vidović, Glasnik Silvio Vovk, Barbara Vicković u ulozi je Zborovođe, dok je nacionalna prvakinja Alma Prica utjelovila proroka Tiresiju. Zbor čine Vanja Matujec, Alen Šalinović, Kristijan Potočki, Tesa Litvan i Tin Rožman. (Hina)