Preskočite na glavni sadržaj

HKD na Sušaku u Rijeci predstavio svoj prvi cjelovit program sezone kao ustanova

Hrvatski kulturni dom na Sušaku u Rijeci, koji kao ustanova postoji od kraja 2017. godine, predstavio je na konferenciji za novinare u četvrtak prvi cjeloviti program sezone pod upravom prvog ravnatelja Edvina Liverića, a počinje 7. rujna predstavom 'Idemo u živo' Renea Bitorajca i Igora Mešina. 
vrijeme: 07.09.2019.
mjesto: Rijeka; HKD na Sušaku, Strossmayerova 1
Slijedi 3. History Film Festival s programom povijesnih dokumentarnih filmova od 10. do 14. rujna.


U Galeriji "Kortil" u sklopu Hrvatskoga kulturnog doma na Sušaku od 10. do 30. rujna bit će postavljena izložba "Bauhaus Imaginista: Collected Research", putujuća izložba nastala u suradnji s Goethe Institutom, kojom se obilježava 100. obljetnica Bauhausa, najavio je Liverić. Izložbu će pratiti bogati program, filmske projekcije u galeriji, okrugli stol, kviz o Bauhausu i drugo.


Među istaknutijim elementima programa, rekao je Liverić, ove će godine u HKD-u biti gostujuće predstave Teatra EXIT svakog četvrtka. Tako će Riječani moći pogledati predstave "Kauboji", "Kako misliš mene nema?", "Dvoje" i "Pluća". S obzirom na dosadašnji interes publike za predstave EXIT-a, vjerojatno će se njihova gostovanja nastaviti i nakon Nove godine, rekao je Liverić.


U produkciji HKD-a na Sušaku postavit će se dvije predstave pod zajedničkim nazivom "Novi val / Nouvelle vague" kojima će se predstaviti suvremena francuska plesna scena. To su "Muyte Maker", predstava Compagnie Pli koja istraživanjem srednjovjekovnih slika, trivijalnih pjesmica i grotesknih slika slavi neposlušna i iracionalna tijela, te predstava trupe Collectif ES koja postavlja pitanje kolektiva ili kako su tijela u stalnom dijalogu i prilagodbi. Edvin Liverić je istaknuo da mu je želja svake sezone predstaviti jednu od plesnih scena europskih država.


Hrvatski kulturni dom na Sušaku, u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture, surađivat će s "Rijeka 2020" pa će od 24. do 27. listopada ugostiti središnji plenarni skup Međunarodne mreže za suvremene izvedbene umjetnosti IETM o odnosu publike i umjetnika, a očekuje se da će sudjelovati oko 500 umjetnika, izvođača, profesionalaca u kulturi, producenata i menadžera iz svih krajeva svijeta.

Ta ustanova počinje suradnju i s promotorom Distune Promotionom na organizaciji koncerata, a prvi rezultat te suradnje je koncert kultnoga britanskog trija "The Tiger Lillies" 9. studenoga. Sigurno ćemo nastaviti dovoditi renomirana glazbena imena, rekao je ravnatelj.


Krajem godine, od 18. do 21. prosinca, u produkciji Hrvatskoga kulturnog doma i u suradnji s agencijom "Music Time", Rijeka će dobiti novi festival  etno glazbe "Etnopolis". Na pozornici će najprije nastupiti Bilja Krstić & Bistrik Orchestra iz Srbije, Damir Imamović Sevdah Takht iz BiH, makedonska grupa Ljubojna te kao predstavnici domaćina Klapa Cambi uz Zoricu Kondžu.


Hrvatski kulturni dom ugostit će i tradicionalne programe koji se svake godine održavaju u prostorijama te ustanove – Jazz Time Festival od 14. do 16. studenoga, Reviju lutkarskih kazališta od 3. do 11. prosinca, filmski festival "Uhvati film" od 29. do 30. listopada, a predstavit će se i nezavisna riječka scena - Kazališna radionica "Malik", Kreativni laboratorij suvremenog kazališta "Krila" i plesna grupa "Flame".


Ravnatelj Edvin Liverić rekao je da će se ljeti i dalje postavljati izložbe glasovitih likovnih umjetnika, kao što je bila izložba Marka Chagalla, koju je za tri ljetna mjeseca razgledalo oko 4000 posjetitelja.  


U Galeriji "Kortil" postavit će se izložbe poput Salona crno-bijele fotografije kojom Fotoklub "Color" okuplja najbolje hrvatske i strane fotografe u crno-bijeloj fotografiji.


U travnju 2020. u sklopu programa Europske prijestolnice kulture 2020 održat će se Spring Forward Festival na kojem će se s 20 predstava predstaviti suvremeni europski ples.


Pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar istaknuo je da je zadovoljan dosadašnjim djelovanjem Hrvatskoga kulturnog doma na Sušaku kao ustanove te njegovim rezultatima. Ustanova ostvaruje vlastite prihode te promiče različite kulturne programe i surađuje s nezavisnom scenom, što nije mogla dok je bila u sklopu gradskog odjela. (Hina)