Preskočite na glavni sadržaj

U Sisku otvorena izložba Denisa Kraškovića

U sklopu najveće sisačke kulturno-turističke manifestacije Kupske noći, u Gradskoj galeriji Striegl u petak navečer je otvorena izložba akademskog kipara i slikara Denisa Kraškovića, pod nazivom 'Životinjska izložba'.
vrijeme: 30.08.2019.
mjesto: Sisak, Galerija Striegl
url: https://galerija-striegl.hr/

Iako se umjetnik predstavio tek s desetak radova, oni predstavljaju reprezentativni prikaz njegovog novijeg likovnog opusa. Neke likovne cjeline, kao što su, na primjer, "Sveti Franjo razgovara sa životinjama" ili "Napad na gospodina Golaća", sastoje od desetak pojedinačnih radova. U Sisku je umjetnik prvi put predstavio i svoj najnoviji opus, skulpture životinja izrađene u drvu.


Upravo životinje, kako je napomenula kustosica izložbe Alma Trauber, poveznica je sa sisačkim slikarom, vrsnim animalistom, Slavom Strieglom, čije ime galerija nosi, i čija se stota obljetnica rođenja upravo obilježava ove godine.


"Upravo s "Životinjske izložbe" kroz koju prolazimo, pozorno je gledajući, treba otići s mišlju o nepredvidivosti našeg 'uređenog' sustava naspram onog animalnog, primitivnog, životinjskog. Nakon izložbe se možda tek zadržimo na pokojoj misli o različitim stavovima o pravim životinja i njihovoj dobrobiti, o najnovijim saznanjima o utjecaju nejedenja mesa na održivost  našeg sustava i produženja života na Zemlji. No, nikako s izložbe ne možemo otići, a da se ne osjetimo nesigurni, na skliskom terenu, pomalo nasamareni o dvojbi tko je tu čovjek, a tko Čovjek, krećući se uspostavljenim i naučenim temeljima moralne, političke i epistemološke solidarnosti naše suvremene društvenosti", rekla je na otvorenju izložbe Trauber.


Umjetnik, koji je izrazio posebno zadovoljstvo što izlaže u Galeriji Striegl, napomenuo je kako bi volio da se s izložbe uputi poruka o potrebi očuvanja rijeke Kupe i prirode uopće, za buduće naraštaje. Izložbu je otvorila sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.


Denis Krašković je rođen 1972. godine u Zagrebu, gdje je maturirao na Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn, te 11 godina predavao na Kiparskom odjelu škole. Diplomirao je 1994. godine na Kiparskom odsjeku ALU u Zagrebu, a deset je godina bio profesor na Likovnom odsjeku Umjetničke akademije u Osijeku. Magistrirao je na Akademiji za likovnu umjetnost u Ljubljani, a bio je i gost profesor na Kiparskom odsjeku Akademije u mađarskom Pečuhu. Dobitnik je brojnih domaćih i inozemnih nagrada, a izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Autor je više skulptura u javnim prostorima. Živi i radi u Zagrebu. (Hina)