Preskočite na glavni sadržaj

Helena Kadlčíková: 'Memories of Bohemian Summer - Sjećanja na boemsko ljeto'

Arheološki muzej u Zagrebu i Veleposlanstvo Češke Republike u Republici Hrvatskoj najavljuju otvorenje izložbe fotografija 'Memories of Bohemian Summer - Sjećanja na boemsko ljeto', u četvrtak, 5. rujna, u sklopu kulturnog programa 'Four Seasons Of Czech Culture'.
vrijeme: 05.09.2019. 19 h
mjesto: Zagreb; Galerija AMZ, Ulica Pavla Hatza 6
url: http://amz.hr/
Boemsko ljeto. Uspomene na topli zrak pun opojnih mirisa. Zvuk vjetra koji se kreće kroz visoku travu na livadi. Krijesnice tijekom noći sjajne kao dragulji na ogrlici lijepe žene. Topla voda u seoskom ribnjaku. Pjevanje žaba i cvrčaka tijekom vrućeg, ljetnog dana. Šarene boje cvijeća u vrtu. Intenzivna zelena boja šume. Topla kiša koja osvježava sva naša osjetila.

To su uspomene na boemsko ljeto koje je prebrzo prošlo i uspomene su jedino što nam je ostalo. Uspomene na boemsko ljeto donosi zbirka fotografija Helene Kadlčíkové. Kontrast između čiste prirode, prekrasnog krajolika, kristalne vode i ženske ljepote su glavni motivi ove izložbe.

O autorici:

Helena Kadlčíková (14. listopada 1975.) talentirana je fotografkinja i slikarica. Njezini atelijeri nalaze se u Pragu i Prostějovu. Najviše se bavi portretnom fotografijom, koju uvijek pokušava što najviše prilagoditi svojima klijentima. Slikanjem i crtanjem bavi se više od 20 godina, fotografijom 10 godina. U svojoj umjetničkoj karijeri odradila je više od 700 zasebnih projekata.
 
Ona sama o fotografiranju kaže: „Velik dio fotografiranja za mene su ideje. Uživam u kreativnosti koja se spaja s tim procesom. Fotografiranje je toliko brzo u usporedbi sa slikanjem, koje se u tom smislu više približava meditaciji. S fotografijom u atelijeru povezana je posebna priča koju želim pokazati. Ja ovo nazivam portretom prilagođenom po mjeri. Ideje mi najčešće dolaze u posljednjoj minuti ili tijekom fotografiranja ali u tome se nalazi ljepota kreativnog stvaranja. Ponekad se tijekom improviziranog fotografiranja razvije lijepa priča koja je bolja od unaprijed pretpostavljene/ planirane kompozicije.“


Više o programu 'Four Seasons Of Czech Culture'