Preskočite na glavni sadržaj

'Priča o glasu' – otvaranje sezone u Maloj sceni s novim naslovom za najmlađe

U četvrtak, 5. rujna, u 19 sati, u kazalištu Mala scena na zagrebačkom Medveščaku 2, održat će se praizvedba predstave 'Priča o glasu' autorica Buge Marije Šimić i Morane Dolenc.
vrijeme: 05.09.2019. 19 h
mjesto: Zagreb; Kazalište Mala scena, Medveščak 2
url: http://www.mala-scena.hr/
 

Priča o glasu na kreativan način otkriva najmlađoj publici kako nastaje i funkcionira glas, otkriva kako glas povezuje osobu s drugom osobom, postavlja pitanje možemo li uhvatiti glas i otkriva da nema velike razlike između beba, odraslih osoba i na kraju krajeva, opernih pjevača. Ljudsko je glasanje zapravo pjevanje, a glas najbliži način ljudske komunikacije. Čak i ako ne čujemo zvuk glasa, možemo osjetiti njegove vibracije.

 

Predstavu je sukreirala i izvodi Buga Marija Šimić, operna pjevačica i glumica koja je uoči praizvedbe predstave izjavila: „Priča o glasu je priča o meni, o vama, o glasu koji ne vidimo i ne možemo ga uhvatiti, a opet, kad ga čujemo, ostaje u nama i s nama. Priča je to o našem fascinantnom tijelu koje iz konkretnog i opipljivog stvara nešto neuhvatljivo i nevidljivo. Premda Priča o glasu ne pripovijeda izravno o opernom pjevanju, vjerujem da će publici pokazati koliko je glasanje fascinantno i važno u našim životima te kako je glas nevjerojatan instrument. Vjerujem da će naša predstava potaknuti nekog u gledalištu da oslobodi svoj glas, iako mu/joj je možda netko rekao da ne zna pjevati ili ga na bilo koji način pokušao ušutkati. Naše je tijelo čudo kojem se uistinu treba diviti, a glas je važan dio nas. I na kraju, nadam se da će Priča o glasu potaknuti nekoga da u budućnosti otvorena srca i otvorenih ušiju zavoli operu te da otkrije da operni pjevači nisu tamo neki ljudi koji vrište, nego komuniciraju. I poklanjaju vam dio sebe. Uživajte u svome glasu i cijenite ga. I, naravno,  dođite na našu Priču o glasu.“

 

Kazalište Mala scena jedino je kazalište koje sustavno producira predstave za najmlađe, djecu od 18 mjeseci naviše, a Priča o glasu osmi je naslov u ciklusu Priča o…. Ovaj ciklus započeo je 2002. godine Pričom o oblaku (koju, nakon svog tate, Ivice Šimića, danas s uspjehom igra upravo Buga Marija Šimić), a čine ga i Priča o kotaču, Priča o svjetlu, Priča o vodi, Priča o zvuku, Boje duge – priču o bojama te Priča o velikom i malom.

 

Režiju predstave potpisuje Morana Dolenc, dugogodišnja suradnica Male scene, scenografiju i kostime osmislila je Tea Bašić Erceg, oblikovatelj svjetla je Domagoj Klasić, fotografkinja Jelena Vignjević, autorice likovnog oblikovanja Zita Nakić Vojnović i Klasja Habjan, a producentice predstave su Tena Bosek i Jelena Vignjević.


Predstava Priča o glasu nastala je uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.



Predstava je namijenjena djeci od 1,5 do 5 godina.

 

Buga Marija Šimić magistrirala je solo-pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Cynthie Hansell Bakić, a 2018. završila je specijalizirani magisterij, smjer-opera, na Sveučilištu u Bernu. Profesionalni debut ostvarila je u Mozartovoj operi Mitridate, re di Ponto kao Arbate u Theater Orchester Biel Solothurn u Bielu, Švicarska. Dobitnica je Rektorove nagrade za ulogu Suzane u operi Figarov pir, prve nagrade na međunarodnom natjecanju Lazar Jovanović u Beogradu, 2. nagrade na međunarodnom natjecanju Bruna Špiler u Herceg Novom, 1. i 2. Nagrade na međunarodnom natjecanju Silk Road u Beijingu te nagrade Žar ptica za ulogu Maje u predstavi Male scene Nevidljivi Leonard. Snimila je nekoliko dugometražnih igranih filmova od kojih su joj je najdraži Ispod crte u režiji Petra Krelje i Duh u močvari Branka Ištvančića. Mlađa publika pamti ju i kao voditeljicu HTV-ove emisije Reci....


Publika Male scene poznaje ju po ulogama u predstavama Nevidljivi Leonard, Roda i lisac, Bum Tomica, Priča o oblaku te produkciji iz prošle sezone Leptirove pjesme.