Preskočite na glavni sadržaj

Dvije izvedbe Zagrebačkih solista za kraj Scene Amadeo

Scena Amadeo svoje 20. izdanje završava izvedbama Zagrebačkih solista koji će prvu večer svirati Mozarta, a drugu večer Beatlese.
vrijeme: 30.08.2019.
mjesto: Zagreb; Hrvatski prirodoslovni muzej
url: http://www.scenaamadeo.hr/hr/

U petak, 30. kolovoza, Zagrebački solisti sviraju Mozarta. Najslavnija kritika Zagrebačkih solista, nastala u Beču, vezana je upravo za njihovo vrhunsko izvođenje djela Wolfganga Amadeusa Mozarta: "ako želite slušati dobrog Mozarta, odite u Zagreb!" Na svom prvom koncertu pod gornjogradskog lipom, Zagrebački solisti izvest će dvije Mozartove skladbe koje su ih proslavile kao najbolje interprete svoga vremena: Malu noćnu muziku te Divertimento u F-duru. Uz Mozarta, Zagrebački solisti izvest će Devetu simfoniju Amanda Ivančića, hrvatskog skladatelja iz Gradišća i Mozartova suvremenika.

U nedjelju, 1. rujna, Zagrebački solisti sviraju Beatlese. Slovački skladatelj Peter Breiner, inače veliki poklonik djela starih glazbenih majstora, došao je na ideju legendarne pjesme skupine Beatles predstaviti kao stavke baroknih concerta grossa. U svojoj se misli vodio skladateljima koji su postavili temelje baroka - J.S.Bachom, A. Correlijem, G.F.Händelom i A. Vivaldijem. Zagrebački solisti prošle su godine na Varaždinskim baroknim večerima proglašeni najboljim izvođačima i to upravo za izvedbu koncerata Antonija Vivaldija. Na drugom koncertu u glazbenom dvorištu, Zagrebački solisti izvest će koncerte Antonija Vivaldija i najpoznatije pjesme Beatlesa u stilu tog talijanskog virtuoza koji je u svoje vrijeme bio glazbena zvijezda baš kao što su to, dva stoljeća kasnije bili i Beatlesi.

Ansambl Zagrebačkih solista osnovan je 1953. godine u okviru Radio Zagreba, pod umjetničkim vodstvom glasovitoga violončelista Antonija Janigra. Tijekom više od šest desetljeća – pod umjetničkom palicom jednako znamenitih koncertmajstora, poput Dragutina Hrdjoka, Tonka Ninića, Anđelka Krpana i Borivoja Martinića-Jerčića – Zagrebački solisti odražavaju kvalitetu muziciranja na zavidnoj razini, a koju redovito prezentiraju i na prestižnim svjetskim koncertnim pozornicama. Od 2012. godine Ansambl nastupa uz glasovitoga violinista Sretena Krstića kao svojega koncertmajstora, a ujedno i koncertmajstora Münchenske filharmonije.

U slučaju kiše, koncerti će se održati dan kasnije!